Branko Vujković uputio otvoreno pismo Nebojši Zelenoviću

25. avgust 18:36

Vršilac dužnosti direktora Zavoda za javno zdravlje u Šapcu doktor Branko Vujković uputio je otvoreno pismo komandantu Štaba za vanredne situacije i gradonačelniku Šapca Nebojši Zelenoviću.

"Zavod za javno zdravlje u Šapcu je svojim stručnim mišljenjem 22. avgusta odgovorio lokalnom Štabu za vanredne situacije, da su se stekli uslovi za ukidanje vanredne situacije.

U nekoliko navrata smo istakli i stav da je važno ukinuti vanrednu situaciju u Šapcu, ako se broj potvrđeno pozitivnih slučajeva smanji pre početka školske godine, zbog svih epidemioloških rizika koje događaji kao što su izborni proces i polazak u školu sa sobom nose.

Ovo je u otvorenom pismu Nebojši Zelenoviću, komandantu lokalnog Štaba za vanredne situacije, napisao v.d. direktora Zavoda za javno zdravlje dr Branko Vujković, ističući da se u prethodnoj nedelji epidemiološka situacija stabilizovala. Dr Vujković dalje navodi da se "farsa i politički performansi u Šapcu nastavljaju i dalje, a da kalkulacije koje ugrožavaju javno zdravlje građana", kako navodi, nisu strane Zelenoviću.

- Pokazali ste to, nepostupanjem po našim dopisima i organizacijom događaja van svih epidemioloških kriterijuma 27. i 28. juna, a ti događaji su i doveli do rasplamsavanja epidemije u Šapcu. Obzirom da su učesnici, pa i organizatori, bili zamenik komandata lokalnog štaba Dušan Kostadinović, i član štaba Nemanja Pajić, jasno je na koji način i kako važne odluke štab i donosi - ističe dr Vujković.

- Neću Vam sada pisati o tome da je lokalna samouprava na mnogo konkretniji način mogla da pomogne roditeljima i školske i predškolske dece u pripremama za školu, kao što je mogla da pomogne i lokalnim privrednicima, jer Vi ste se svakako odlučili za „behatonizaciju“ Šapca u borbi za „Pluća Grada“, i podelu „lekovitih“ paketa sa Vašim propagandnim flajerima u borbi protiv zaraze.

Stav naše ustanove je nedvosmislen. Ukinite vanrednu situaciju, pustite građanima da žive uz poštovanje preventivnih mera, i čuvajte zdravlje naših mališana više nego Vašu poziciju."
Podelite