Apel MK "Čivija"

27. jul 13:52

Za samo deset dana u Šapcu su se dogodile dve teške saobraćajne nezgode u kojima su učesnici bili motori. Prošle nedelje teško su povređeni vozač motora i njegova saputnica na Obilaznom putu, kad im je putnički automobil „presekao“ put. Sinoć je mladić star tek 21 godinu izgubio život kada je motorom udario u traktor. Pre oko mesec dana još jedan mladi vozač motora iz Šapca poginuo je u Jarku.

Ova moto sezona počela je tiho. Nije bilo zvaničnogo otvaranja, nismo akcijama podsećali vozače drugih vozila da smo na putevima, ni motocikliste da koriste zaštitnu opremu i voze pažljivo. Mislili smo da je to postalo nešto što se podrazumeva.

Nije bilo ni moto skupa. Ipak, mi smo i dalje tu, među vama, svakodnevno.

Najranjivija smo kategorija u saobraćaju, prema tome koliko učestvujemo u njemu. Od 2014. do 2018. godine život je izgubilo 256 vozača motora. Polovina njih je bila mlađa od 35 godina, a čak polovina do tog broja je imala manje od 25 godina. Broj teško povređenih je pet puta veći. Neki od njih nikada više neće moći da imaju normalan život.
Apelujemo na sve vozače da obrate pažnju na motocikliste. Samo mala nepažnja je dovoljna da neko izgubi život, ili trpi doživotne posledice. Pogledajte dobro pre skretanja, ako vidite da se motor približava nemojte se nadati da ćete skrenuti pre nego što on stigne, jer možda nećete uspeti. Vozači traktora, propisno osvetlite svoja vozila.

Naravno, apelujemo i na vozače motora da koriste zaštitnu opremu, a bez kacige da ne sedaju na motor ni na najkraće distance. Pre dodavanja gasa setite se da put nije mesto za dokazivanje. Roditelji, ne kupujte deci početnicima u vožnji prejake motore.

„Čivija“ je godinama unazad organizovala brojne akcije kojima smo se trudili da utičemo kako na vozače motocikala, tako i na druge učesnike u saobraćaju. Zajedno sa Agencijom za bezbednost saobraćaja organizovali smo i obuku za vozače početnike, kako bi se što spremnije uključili u saobraćaj i reagovali u svakoj nepredviđenoj situaciji. Manji broj saobraćajnih nezgoda sa motociklistima prethodnih godina pokazatelj je da su ova zalaganja dala rezultate.
Zbog epidemiološke situacije u zemlji, ove godine nismo bili u mogućnosti da realizujemo bilo koju akciju koja bi uticala na povećanje bezbednosti vozača motora u saobraćaju.

Moto sezona je tek na polovini. Još nije kasno da svi vozači povedu više računa kako o sebi, tako i o drugima.

Aleksandar Madžarević Saler
Predsenik Moto kluba „Čivija“
Podelite
 • U Šapcu je danas regostrovano 11 novoobolelih od korona virusa. U Opštoj bolnici Šabac na lečenju od korona virusa nalazi se 133 pacijenta, a prethodnog...
  11. avg
 • Nebojša Zelenović, komadant Štaba za vanredne situacije grada Šapca, na konferenciji za medije o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji rekao je da je 11...
  11. avg
 • Ponovo je otvoreno pitanje da li je Štab za vanredne situacije grada Šapca na vreme uveo vanrednu situaciju. Milan Vasić, načelnik Gradske uprave Šapca...
  11. avg
 • Jedan deo Velikog parka je uređen, a na red je došao drugi deo parka, kod teniskih terena i dečjeg igrališta koji će dobiti centar, fontanu i plato. Za...
  11. avg