Mačvanski upravni okrug: U svim lokalnim samoupravama povećan broj pozitivnih na Covid 19

9. jul 15:51

Povodom trenutne epidemiološke situacije na teritoriji Mačvanskog upravnog okruga, saopštenjem se, kao komandant Okružnog štaba za vanredne situacije, oglasio načelnik okruga, Vladan Krasavac.

U saopštenju se ističe da je zbog porasta broja pozitivnih građana na COVID-19, vanredna situacija proglašena u gradu Šapcu i opštinama Vladimirci, Koceljeva i Bogatić, kao i da je zbog eelementarne nepogode koja je zadesila Mačvanski upravni okrug vanredna situacija proglašena u šest lokalnih samouprava i da je još uvek je na snazi u opštinama Krupanj, Ljubovija i Mali Zvornik.
Svi državni organi u lokalnim samoupravama postupaju u skladu sa merama propisanim za vanrednu situaciju. Primenjuju se mere koje su naložene od strane Kriznog štaba i mere koje je svaka od lokalnih samouprava naložila u odluci o proglašenju vanredne situacije. U cilju praćenja toka epidemije, prisutna je svakodnevna komunikacija i razmena informacija na relaciji Okružni i lokalni štabovi.
U zdravstveni sistem ponovo je uključen Veterinarski specijalistički institut Šabac, sa svojim kadrovskim i tehničkim kapacitetima, kako bi se u što kraćem roku dobijali rezultati analiza.
Povećanje broja zaraženih COVID-19 posledica je opuštanja građana i nepridržavanja mera koje su u početnoj fazi epidemije dale dobre rezultate. Zato apelujem na sve da poštujete mere koje su donete u cilju zaustavljanja epidemije.Pre svega mislim na korišćenje zaštitnih maski,držanje propisane distance, poštovanje zabrane okupljanja u velikom broju. Jedino tako, disciplinovanim i odgovornim ponašanjem svih građana može se uticati na tok epidemije i smanjenje broja zaraženih virusom COVID-19. Podsećam vas da zdravstveni sistem u našem Upravnom okrugu, ali i u celoj Republici Srbiji trpi ogroman pritisak. Zdravstveno osoblje ulaže ogromu energiju, kako bi se sačuvali životi građana. Zato je moja molba da im pomognemo. Poštujući mere koje su naložene sačuvaćemo sebe, svoje porodice, zdravstvene radnike, a time i zdravstveni sistem Srbije. Apelujem na sve medije da objektivno i blagovremeno informišu o epidemiji COVID-19 - kaže se u saopštenju komandanta Okružnog štaba za vanredne situacije, Vladana Krasavca.
Podelite