Počela berba jagode u šabačkom kraju

5. maj 14:36

U šabačkom kraju počela je berba jagode. Ovo "crveno blago Pocerine" kako na poljoprivrednici nazivaju, gaji se na površini od 1500 hektara. Glavni razlog za ekspanziju gajenja jagode jeste subvencionisanje dubinskih bunara u prethodnom periodu, koji su neophodni za jagodu. Većina ovog voća koja se proizvede u Šapcu namenjena je inostranom tržištu i to najviše Ruskom.

Uprkos vanrednom stanju i relativno hladnim danima u prethodnom periodu, ovogodišnja sezona za jagodare u šabačkom kraju počela je dobro. Cena plasteničke jagode išla je i do 300 dinara a cena jagode koja sada stiže na otvorenom je preko 200 dinara za kilogram.

Za zaradu od jagode se kaže da je to najslađi i najznačajniji novac koji se slije u kućni budžet poljoprivrednika. Pocerina u šabačkom kraju crveni se od ovog kako ga nazivaju „blaga šabačkog kraja“ a površine pod jagodom višestruko su se povećale nakon subvencionisanja bušenja dubinskih bunara.

Jagoda se gaju na 1500 hektara u Šapcu, većina ovog crvenog voća se izveze, a kako ističu poljoprivrednici najznačajnije tržište je Rusija.
Podelite