Vučić: Predložiću vladi da policijski čas traje od 17 do 05h

21. mart 2020. 18:44

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da će predložiti Vladi Srbiji nove mere - da policijski sat traje od 17 do 5h, jer očigledno da "mi ne možemo da budemo dovoljno disciplinovani". Rekao je da je razgovarao sa premijerkom Anom Brnabić i da će Vlada to da usvoji.

Na konferenciji za novinare, Vučić je rekao da je danas najteži dan za Srbiju, da je još 22 zaraženih od jutros, 171 ukupno.

Zamolio je građane da ne izlaze iz kuće i dodao - ako ne bude dovoljno, policijski čas biće od 13h, dodajući da ga ne interesuje šta će ko da kaže, jer je u toku borba za živote.

Naveo je da za to ima saglasnost svih lekara.

Dodao je da je jedna medicinska sestra zaražena u Novom Sadu.

"Uspeli smo da obezbedimo mnogo respiratora, ako poslednja tranša uspe - više slobodnih respiratora nego što smo ih imali pre 15 dana. I na to sam ponosan, taj respirator znači život za naše građane",

Preneo je da su u Italiji 793 osobe umrle u poslednja 24 sata. "Ljudi, jel hoćete to", upitao je.

Vučić je rekao da "nema više parkova, javnih površina za decu, za bilo koga".

Sutra od 4h do 7h čekamo penzionere, imamo 928 radnji koje će biti otvorene za njih, dva metra razmaka, dobiće svi maske na ulazu, svi radnici će imati rukavice i maske, rekao je. Dodao je da je zakazano od 4 sata do 7 da "bismo ih demotivisali da to urade, da izađu".

Vučić je rekao da u radnjama u Srbiji, ima svega, da nema kvasca, a da su preduzete mere - da kreće od ponedeljka proizvodnja kvasca u Senti, i da su preduzete sve mere da se pokrije cela Srbija, a od utorka počinje proizvodnja 70 odsto alkohola, zahvalivši na tome ministru poljoprivrede Nedimoviću.

Radimo na proizvodnji maski unutar Srbije, hoćemo da proizvedeno za dnevne potrebe zdravstva, policije i vojske, a ostalo ćemo da kupimo, rekao je.

Od srede, četvrtka imaćete maske hirurške u apotekama širom Srbije, rekao je i dodao: "1300 i nešto, tako me obavestio ministar finansija da je dogovorio, da u svim apotekama budu hirurške maske, a biće i epidemioloških".

Veliki je dan za nas danas, kad stiže pošiljka iz Kine, u najvećem našem avionu, koji se odmah vraća po još jednu takvu pošiljku, rekao je. Da zahvalim velikom prijatelju Srbije šeiku Muhamedu bin Zajedu al-Naheanu koji sprema veliku humanitarnu pomoć za Srbiju, Norvežanima, Evropljanima, svim onima koji nam pružaju podršku, ali niko nije pružio podršku kao Kina, dodao je, navodeći da čeka da vidi pomoć iz UAE.

Naveo je da je u bolnici "Dragiša Mišović" bilo 30 respiratora, da "ćemo da guramo sada do 180 respiratora, na VMA smo imali 40 respiratora, guraćemo do 90, pošto je VMA četvrta bolnica. prvo ide Infekstivan klinika, druga "Dragiša Mišović", treća Zemunska bolnica".
Podelite