Kon: Negativne vesti iz Evrope ukazuju na to da ovo ne misli skoro da prestane

21. mart 16:25

Epidemiolog Predrag Kon kazao je da se u Srbiji može očekivati po 30 novih slučajeva obolelih od koronavirusa i da je svaki dan dobijen dan.

On je za TV Prvu kazao da je juče bilo 32 nova slučaja, a danas 14 što je, po njegovom mišljenju, zasluga restriktivnih mera koje je donela država.

– Uspešno je kad nemamo smrti, svaki dan bez smrti je uspešan – kazao je Kon.

On je upozorio da je za sada Srbija imala 9 osoba na respiratoru, a da je nažalost muškarac koji je disao preko mašine juče preminuo.

– Bitna je ova nedelja, ne zato što je kritičnija, niti će sledeće sedmice biti lakše. Nego da vidimo da li će biti efekata onoga što smo preduzeli i bitno je da te mere što duže traju – pojasnio je on.

Kon je ocenio da Srbija ima dovoljno lekova za zbrinjavanje pacijenata, ali da je situacija u Evropi negativna.

– Negativne vesti iz Evrope ukazuju na to da ovo ne misli skoro da prestane i naše aktivnosti će se dalje morati sprovoditi, moraćemo tražiti najracionalnija rešenja u neposrednoj budućnosti.

O budućim merama Kon je kazao da se moraju pratiti iz nedelje u nedelju, pa čak i iz dana u dan razvoj situacije kako bi se znalo šta daje dobre rezultate.

– Kada bude stigla zaštitna oprema moramo je više koristiti, jer će početi cirkulacija virusa u Srbiji – kazao je Kon.

Kon je kazao da 149 zaraženih, osam osoba na respiratoru je baš onoliko koliko se očekuje prema statistikama, a to je 6 odsto ljudi u kritičnom stanju.

– Uklapamo se u dosadašnje statistike iz Kine. Najvažnije je da se razumemo svi i da shvatimo da je borba za održanje zdravstvenog sistema jako bitna. Sad je posebno značajno da zdravstveni radnici nose opremu i da ne dođe do njihovog zaražavanja – rekao je on.

On je kazao da je zaražavanje zdravstvenih radnika u Nišu zabrinjavajuća i da je bitno obezbediti njihovu izolaciju.

– Poruka građanima je da izdrže. Mi pokušavamo da pomognemo najbolje što znamo. Poruka celom društvu je da se svi angažujemo za potrebe naših najstarijih – poručio je Kon.

Kon je kazao da mlađi mogu da izađu i prošetaju, ali ne u grupi i ne na mestima gde ima mnogo ljudi.
Podelite
 • U prethodna 24 časa u Šapcu je registrovano još devet pozitivnih osoba na novi koronavirus. U toku jučerašnjeg dana u Opštu bolnicu primljeno 12...
  4. avg
 • Komandant Štaba za vanredne situacije grada Šapca Nebojša Zelenović, rekao je na današnjoj konferenciji za medije da je situacija u Šapcu sada dosta...
  4. avg
 • U Srbiji je u protekla 24 sata od posledica zaraze koronavirusom umrlo osam osoba, pa je tako ukupan broj žrtava od početka epidemije 590 saopštilo je...
  2. avg
 • Prema izveštaju Zavoda za javno zdravlje Šabac, u Mačvankom okrugu juče je registrovano ukupno još 55 osoba pozitivnih na koronavirus. U Šapcu je...
  2. avg