Prva žrtva koronavirusa u Srbiji

20. mart 19:58

Od korona virusa preminuo je pacijent (59) iz Kikinde i on je prva žrtava kovida-19, saopštila je večeras premijerka Ana Brnabić i najavila da Vlada od sutra u 20 sati uvodi još strože mere - ukidanje gradskog prevoza, a od nedelje u 20 sati zatvaranje kafića, restorana i tržnih centara.

Brnabić je rekla da se Kikinđanin zarazio virusom Covid 19 od čoveka čiji je sin bio u Italiji.

Korona virus nije jedina bolest sa kojim se borio muškarac iz Kikinde, imao je i druge zdravstvene tegobe, ali sada smo dobili najgrublju i najtežu opomenu koliko je teška borba sa kojom se suočavamo, predočila je Brnabić.

Ona je izjavila saučešće porodici u ime Vlade Srbije i predsednika Republike Aleksandra Vučića.

Brnabić je rekla da se lekari bore za živote još osmoro pacijenata.

Ovo nam je 15. dan i iza nas je najtežih 24 sata, a ispred nas verovatno još mnogo mnogo težih dana, ocenila je Brnabić i naglasila da će se "svi boriti za svaki život".

Moramo da poštujemo mere samoizolacije da bi lekari makar imali mogućnost da se izbore i pobede taj virus, rekla je ona i naglasila da je danas ukupan broj obolelih 32.

Večeras do 18 sati registrovano je novih 17 slučajeva zaraze virusom korona, pa je ukupan broj potvrđenih slučajeva 135, potvrdila je premijerka.

U kućnoj izolaciji su 64 osobe, na respiratorima je osmoro, rekla je Brnabić.

Na svima nama je odgovornost da pokušamo da zašititmo sebe, najmilije, prodice, komšije time što ćemo izlaziti što je manje moguće, poručila je predsednica Vlade.

Ona je najavila da će Vlada Srbije dodatno pooštriti mere zabrane kretanje, pa od sutra u 20 sati prestaje javni prevoz na čitavoj teritoriji Srbije.

Suspednujemo javni gradski prevoz do dalje, od nedelje u 20 sati zatvaramo restorane, kafiće i tržne centre, naglasila je Brnabić.

Dozvolićemo dostavu hrane, a taksi usluge će nastaviti da funkcionišu do daljeg, objasnila je ona.

Brnabić je najavila da će sutra između 19 i 20 sati iz Kine stići najveći avion Er Srbije sa opremom, medicinskim sredstvima i kineskim ekspertima koji imaju iskustva u borbi sa korona virusom.

Ona je zamolila poslodavce da imaju "maksimalno razumevanje za zaposlene", da im omoguće, ako mogu, da rade od kuće, a one koji ne mogu je pozvala da se posredtvom Privredne komore jave Vladi Srbije .

"Da pokušamo da obezbedimo prevoz", rekla je Brbnabić.

Neophodno je slušati struku "da ne bismo imali italijanski scenario", poručila je Brnabić i naglasila da je Italija danas imala više od 600 umrlih i oko 6.000 novozaraženih.
Podelite