RIK: Prekid izbornih aktivnosti dok traje vanredno stanje

17. mart 13:40

Republička izborna komisija donela je odluku da se prekinu sve izborne radnje dok traje vanredno stanje, a one će biti nastavljene od dana prestanka vanrednog stanja.

RIK je postupio u skladu sa članom 5 Uredbe Vlade Srbije o merema za vreme vanrednog stanja, u kome stoji da se “prekidaju se sve izborne radnje u sprovođenju izbora za narodne poslanike, poslanike Skupštine Vojvodine i odbornike skupština opština gradova i opština, koji su raspisani za 26. april ove godine”, objavio je Tanjug.

Kako je preneo Tanjug, u Uredbi se navodi da se nadležne izborne komisije zadužuju da obezbede i čuvaju postojeću izbornu dokumentaciju i do nastavka sprovođenja izbornih radnji i izbora.

Za rešenje o prekidu svih izbornih radnji, od 22 prisutna člana RIK, glasalo je 20, a dva su bila protiv.

Večeras je organizacija Cesid, čiji su predstavnici bili na sednici RIK-a, na svom Tviter profilu objavila da se prekidaju sve izborne radnje, dok je na snazi odluka o vanrednom stanju.

„To znači da će po prekidu vanrednog stanja biti utvrđeni novi rokovi za sprovođenje izbora, kao i da će sve do sada preduzete izborne radnje imati pravnu snagu u nastavku izbornog procesa“, navedeno je Tviter profilu organizacije Cesid.

Kako se dodaje, ova odluka važi za parlamentarne, pokrajinske i lokalne izbore, kao i da će izbori biti nastavljeni u skladu sa odlukom o prekidu vanrednog stanja, što će biti uređeno posebnim aktom RIK-a.

Marijana Pajvančić, profesorka ustavnog prava, izjavila je danas za portal Nova.rs da se u slučaju odlaganja glasanja u uslovima vanrednog stanja produžava manadat Skupštine, a kada se steknu uslovi, odnosno kada se epidemija okonča, izbori se ponovo ne raspisuju, nego se samo određuje dan izlaska na birališta.
Podelite