Lideri SzS: Evropska budućnost Srbije je ugrožena zarobljavanjem države

17. decembar 15:47

Dramatično nazadovanje na polju demokratije od dolaska Srpske napredne stranke na vlast 2012. godine ugrožava proces evropskih integracija Srbije, upozorili su lideri Saveza za Srbiju Dragan Đilas, Nebojša Zelenović i Dejan Nikolić u autorskom tekstu za Euractiv.

Oni ističu da je Srbija od 2014. godine zabeležila jedan od najvećih padova na Indeksu slobode medija koji godišnje izdaje organizacija Reporteri bez granica i da je za poslednjih pet godina, Srbija pala za čitavih 36 mesta, prenosi EWB.

Pored toga, navodi se u tekstu, sve televizije sa nacionalnom frekvencijom su pod direktnom kontrolom vladajuće partije ili ljudi povezanih sa vladajućom partijom.

Lideri Saveza za Srbiju podsećaju i da je prema izveštaju Fridom Hausa o slobodi medija za 2019. godinu, Srbija iz kategorije „slobodnih“ zemalja pala u kategoriju „delimično slobodnih“.

U tekstu se skreće pažnja na zataškavanje afera poput „Krušika“, koje ukazuju da korupciju u vladi i navodi se da reakcije vlade najčešće izostaju i da se o ovim temama u medijima sa nacionalnom frekvencijom nema pomena.

Lideri Saveza za Srbiju primećuju da je sa rešavanjem ovih pitanja potrebno početi što pre, počevši od postupanja u skladu sa preporukama ODIHR, kako bi se osigurali uslovi za pravične i fer izbore na proleće.

Oni ističu da su glasači u Srbiji pod kontinuiranim pritiskom da će izgubiti posao ili pristup drugim resursima kao što je obrazovanje, ukoliko ne glasaju za vladajuću Srpsku naprednu stranku.

Upravo iz ovih razloga, navodi se u tekstu, sve relevantne opozicione partije u Srbiji planiraju da bojkotuju izbore, navodeći da učešće na izborima pod ovim uslovima daje legitimitet sistemu zasnovanom na korupciji i represiji, što se „ne sme dozvoliti“.

Svi pomenuti problemi ugrožavaju odnose Srbije sa Evropskom unijom (EU), ocenjuju Đilas, Zelenović i Nikolić, koji pozdravljaju činjenicu da je Zapadni Balkan ponovo u fokusu Brisela.

Iako se vlast u Srbiji deklarativno zalaže za članstvo u EU, činjenica da suštinskih promena kada su u pitanju strukturne reforme nema govori suprotno, ocenjuju lideri Saveza za Srbiju.

Oni ističu da u prilog tome govore „zamrznuti“ dijalog Beograda i Prištine, uz označavanje predstavnika opozicije kao izdajnika kada se zalažu za uspostavljanje saradnje između Srba i Albanaca, kao i nedostatak napretka na planu vladavine prava.

Lideri Saveza za Srbiju ističu da su svesni da je dalji napredak Srbije nemoguć bez normalizacije odnosa Beograda i Prištine, pomirenja i uspostavljanja odnosa između srpske i albanske zajednice koji prevazilaze etničke granice.

„Budućnost Srbije je u EU“, ističu Đilas, Zelenović i Nikolić, „ali ona je sada dovedena u pitanje zbog toga što je vlast zarobila ključne institucije, medije i sudstvo“.

Oni su pozvali evropske lidere da pomognu Srbiji da uspostavi slobodu medija, uslove za fer i pravične izbore, nezavisno i efikasno sudstvo.

„Samo uz ispunjenje ovih uslova Srbija ima evropsku budućnost“, ističu lideri Saveza za Srbiju u autorskom tekstu za Euractiv.
Podelite