Godišnjica napada na novinara Milana Jovanovića

12. decembar 2019. 13:48

Nezavisno udruženje novinara Srbije danas je na beogradskom Trgu republike organizovalo protest povodom godišnjice paljenja kuće novinara portala ŽigInfo Milana Jovanovića iz Grocke. To je samo jedan od više od 100 slučajeva napada i pritisaka na novinare u proteklih godinu dana, rekao je predsednik NUNS-a Željko Bodrožić i ocenio da država ne samo da ne radi dovoljno da bi ih zaštitila, već najistaknutiji funkcioneri svakodnevno prozivaju, vređaju, šikaniraju i optužuju nezavisne novinare za pristrasnost i neprofesionalizam.

Na taj način država stvara neprijateljsku atmosferu, u kojoj se mnogi novinari povlače i prestaju da istražuju važne teme. Bez slobodnih novinara nema slobodnih medija, a bez slobodnih medija nema slobodnih građana, poručio je Bodrožić.

On je izjavio da je država većinu medija pretvorila u propagandne mašine, dok se novinari koji rade profesionalno označavaju kao neprijatelji, zaverenici, atentatori i ubice.

Sve vreme smo pod pritiskom vlasti. Plaše oglašivače, čitaoce, gledaoce, ne daju da profesionalno radimo svoj posao i od njega normalno živimo. Udružimo se da zajednički oslobodimo Srbiju i stvorimo uslove za normalan rad medija i novinara, poručio je Bodrožić.

Učesnici protesta su nosili plakate sa fotografijama Jovanovićeve spaljenje kuće i porukom: "Dogorelo je! Šta čekamo?"

Novinar Balkanske istraživačke mreže Slobodan Georgiev je rekao da se danas održava sudsko ročište zbog paljenja
Jovanovićeve kuće i da treba izvršiti pritisak na državu, kako bi mu obezbedila krov nad glavom.

Georgiev je izjavio da je napad na Jovanovića okarakterisan kao izazivanje opšte opasnosti, a ne pokušaj ubistva.

Novinar lista Danas Rade Radovanović je rekao da novinari ne mogu biti samo izveštači, već i aktivni borci za činjenice i istinu o Srbiji.

Činjenica je da je Jovanović napadnut jer je iznosio činjenice o kriminalu i malverzacijama u Grockoj i da je tadašnji predsednik te opštine Dragoljub Simonović imao razloge da naruči ubistvo, izjavio je Radovanović.

On je rekao da normalnom čoveku ne preostaje ništa drugo nego da se uzda u svoju pamet, mišiće, prijatelje i organizovanost, kako bi se režim promenio, "po svaku cenu".

"Ako može na izborima - odlično, ako ne može - van izbora. Ovi moraju pasti", poručio je Radovanović, uz konstataciju da "živimo u neljudskom režimu"

Izvor: FoNet
Podelite