Održano "Direktno odlučivanje"

8. decembar 2019. 11:37

U osam sati, u šabačkim Mesnim zajednicama, počeli su izbori, ne onakvi na kakve smo navikli, već “Direktno odlučivanje”. Građani biraju projekte koji, po njihovom mišljenju treba da budu urađeni od povraćaja sredstava od poreza na imovinu u njihovoj Mesnoj zajednici.

-Ja pozivam sve naše sugrađane da iskoriste današnji dan das a svojim članovima porodice i komšijama izđu i glasaju za ono što je njima važno. Predloga ima sasvim dovoljno za ovu prvu rundu izjašnjavanja, naročito u gradu i jedva čekam da vidim rezultate. Ne treba da propuste ovaj zaista redak dan, jer prvi put u gradu se odvija Direktno odlučivanje, dok su ljudi na seoskom području imali ovo iskustvo u prethodne tri godine, i sve što su glasali je urađeno. Bez ikakve sumnje i reserve, naši sugrađani i u gradu mogu da izglasaju ono što je njima važno, a ja garantujem da će to biti i urađeno. Nema političkih stranaka, nema političkih pritisaka i ne sme ni da ih bude, ovo je redovna građanska stvar i jedino u Šapcu je moguća - rekao je prilikom glasanja gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović

Gradonačelnik Nebojša Zelenović prilikom glasanja


Kao pionirski poduhvat Šapca, iz gradske uprave kažu da projekat Direktnog odlučivanja treba da posluži kao primer svim gradovima i opštinama, na koji način treba da se odlučuje o novcu u Srbiji.

-Ovo jeste jedinstvena i jedinstven slučaj u našoj zemlji. Šabac je odlučio da građanima da u ruke određenu sumu novca, i oni mogu da kažu šta je to ono što je u njihovom mestu dobro da se uradi. Nikada se ne može doneti loša odluka, ukoliko su građani uključeni u donošenje tih odluka. Šapčani treba da iskoriste ovu priliku, i da se aktivno uključe u ovaj process, a to će učiniti tako što će izaći na glasanje i zaokružiti one projekte za koje misled a su važni i koji će unaprediti život u njihovoj Mesnoj zajednici. Ovo može samo u Šapcu i može samo jedan dan u toku godine i to treba iskoristiti - istakao je Nemanja Pajić predsednik Skupštine grada, dok je sa suprugom glasao za projekte u Mesnoj zajednici u kojoj živi.

Predsednik Skupštine grada Nemanja Pajić prilikom glasanja


Prvi put uz seoske i prigradske, na Direktno odlučivanje izlaze i stanovnici gradskih Mesnih zajednica.

-Samo na teritoriji grada Šapca je moguće da danas 53 hiljade naših sugrađana koji su se upisali u poseban birački spisak, odluči o preko 200 miliona dinara, gde ih treba potrošiti i šta je za njih najvažnije. Zaista danas jeste jedan veliki praznik demokratije i grad je jedinstven potome što pita svoje sugrađane na šta treba potrošiti novac i nesumljivo je da su predloženi vrlo ozbiljni projekti, koji treba da doprinesu boljim uslovima života, kako u gradu tako i na selu. Pozivam sugrađane da zaokruže na listićima ono što je njima najvažnije da se uradi u narednom periodu - rekao je načelnik Gradsek uprave Milan Vasić.

Prepodnevne časove, iskoristilo je dosta sugrađana za glasanje, kako ističu, jer žele da bude urađeno ono što njima treba, pozdravljajući odluku da sami odlučuju šta će biti urađeno u njihovoj mesnojh zajednici.

-Za Mesnu zajednicu Žika popović i za sve građane ova odluka mnogo znači, treba da se izađe na glasanje i da se odluči šta treba da se uradi, ipak mi odlučujemo nešto u ovom gradu - kaže Dragica Vasić meštanka Mesne zajednice Žika Popović.

- To je dobra ideja i ipak u procesu Direktnog odlučivanja uključen je širi krug ljudi, te onda ima više ideja i ono što se radi dobija na značaju - ističe Borivoj Milićević, član Saveta Mesne zajednice Žika Popović.

Do 18h moguće je glasati za predložene projekte


Sva biračka mesta za Direktno odlučivanje, otvorena su do 18 časova, do kada svi koji su upisani u poseban birački spisak mogu glasati za predloge koje podržavaju.
Podelite