Međunarodni dan osoba sa invaliditetom u OŠ "Sveti Sava"

3. decembar 2019. 14:16

U Osnovnoj školi „Sveti Sava“ danas je obeležen Međunarodni dan osoba sa invaliditetom. Ovaj dan je važan dan u Kalendaru zdravlja, a podaci govore da u svetu preko milijardu ljudi, ili približno 15 odsto svetske populacije, živi sa nekim oblikom invaliditeta.

U okviru obeležavanja Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, u Osnovnoj školi „Sveti Sava“, dr Ivana Pantelić, dečji psiholog održala je predavanje, a pedijatri, pedijatrijske i patronažne sestre obavili su sistematske preglede dece.

Obavljanjem sistematskog pregleda, roditelji dobijaju i informaciju o tome koliko su delotvorne brojne aktivnosti, a vezane za fizičku aktivnost dece, koje organizuje Osnovna škola „Sveti Sava“, i da li dolazi do korekcija težine i poboljšanja ostalih zdravstvenih rezultata.

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom obeležava se od 1992. godine sa ciljem da se unapredi i omogući osobama sa invaliditetom jednako uživanje ljudskih prava i ravnopravno učešće u društvu. Kancelarija Ujedinjenih nacija u Srbiji saopštila je da u Srbiji živi više od 700.000 osoba sa invaliditetom koje se i dalje bore sa diskriminacijom, nizom predrasuda i prepreka u svakodnevnom životu.
Podelite