Dveri sinoć blokirale ulaz u RTS

1. decembar 2019. 14:57

Na godišnjicu protesta "Stop krvavim košuljama" u Kruševcu i kasnijih protesta "1 od 5 miliona" u više od 100 gradova i opština Srbije, zbog višegodišnjeg kršenja Ustava Srbije i svih medijskih zakona od Radio televizije Srbije, Dveri su sinoć proglasile blokadu sva tri ulaza u zgradu RTS na dva sata, do centralne informativne emisije Dnevnika 2.

Dveri su saopštile da tražie hitan sastanak sa glavnim i odgovornim urednikom informativnog programa RTS ili dežurnim urednikom.

Naveden je i zahtrev da u Dnevniku 2 RTS-a gostuju Borko Stefanović, jedan od lidera opozicije koji je brutalno pretučen u Kruševcu pre godinu dana, kao i organizatori protesta "1 od 5 miliona" koji niti jednom nisu gostovali u brojnim informativnim emisijama RTS za ovih godinu dana.

Dveri traže, takođe, i "da se posle 'Dnevnika 2', obezbedi posebna emisija u kojoj bi učestvovao narodni poslanik i predsednik Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović, kao i druge kolege narodni poslanici iz opozicije koji su u prethodnim nedeljama javno govorili na temu kriminalnih i koruptivnih afera u vrhu vlasti, što je RTS prećutao".

“Izražavajući brigu o opštoj bezbednosti i budućnosti građana koja je ugrožena u svetlu sve većeg broja krupnih nerešenih afera u koje je ogrezla aktuelna vlast, smatramo da kao narodni poslanici i nosioci narodne volje imamo ne samo pravo nego i obavezu da se obratimo javnosti preko javnog medijskog servisa koga svi plaćamo”, navedenio je u saopštenju Dveri.

Zorana Mihajlović osudila blokadu RTS-aPotpredsednica Vlade i članica Predsedništva Srpske napredne stranke (SNS) Zorana Mihajlović, ocenila je da "blokada ulaza u RTS od Pokreta Dveri predstavlja novi pritisak na rad Javnog servisa".

"Boško Obradović i njegove kolege iz Saveza za Srbiju već su jednom zloupotrebili građanske proteste da bi upali u zgradu RTS. Ovom blokadom i zahtevima usmerenim na program Javnog servisa ponovo su pokazali da su za njih institucije nezavisne, a mediji slobodni samo onda kad su sigurni da rade u njihovom interesu", navela je Mihajlović u pisanoj izjavi koja je medijima prosleđena iz njenog kabineta.

Ona očekuje da "udruženja novinara reaguju na ovakvo ponašanje i osude pritisak na medije", jer, kako je zajključila "kao što je u demokratskoj zemlji nezamislivo da neko traži vlast a da nema podršku građana na izborima, tako je nedopustivo i da neko blokira medije ili upada u njih jer smatra da stranke imaju pravo da diktiraju šta će se naći u programu neke televizije".
Podelite