Nagrada "Igor Belohlavek" dodeljena Zvonku Petroviću

1. decembar 2019. 12:34

Proglašenjem dobitnika Nagrade „Igor Belohlavek“ i di-džej setom svečano je zatvoren 63. Oktobarski salon u Narodnom Muzeju u Šapcu. Nagrada Igor Belohlavek dodeljena je Zvonku Petroviću za umetnički rad koji svojim autorskim stavom i odnosom prema vremenu u kojem nastaje najbolje odgovara na temu Salona - “Grad i sećanje”.

Ovogodišnji Oktobarski salon otvoren je 31. oktobra, sa temom „Grad i sećanje“. Kustosi Nela Tonković i Filip Kovačević odabrali su jedanaest umetničkih dela sa scene vizuelne umetnosti u Srbiji koja se bave sećanjem i njegovim odnosom prema gradu.

Unutar ovakvog koncepta, pojavila se potreba za redefinisanjem dosadašnjeg načina nagrađivanja umetničkih radova, te je tako od ove godine ustanovljena samo jedna, centralna nagrada Salona „Igor Belohlavek“, nazvana po čuvenom šabačkom umetniku i pedagogu, jednom od osnivača Oktobarskog salona. Dodeljena je Zvonku Petroviću.

Nagrađeni rad nosi naziv Memento – memini (Seti se – sećam se). Autor ističe da je poruka univerzalna, i da smatra da je čitljivo i jasno svakom, bez obzira ko je i odakle dolazi.
Podelite