Glavni odbor Demokratske stranke

30. novembar 2019. 15:12

Glavni odbor Demokratske stranke (DS) danas će raspravlja o formiranju Građanskog demoratskog kluba i Odbora za finansijsko upravljanje i kontrolu.

Funkcioner DS Saša Paunović rekao je da se sednica Glavnog odbora održava ranije nego što je predviđeno zbog "kontinuiranih napada" na DS zbog pitanja u vezi sa finansijama, te je GO predloženo formiranje odbora za finansijsku kontrolu.

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac rekao je da će klub biti stecište slobodne misli i da će ga činiti 36 intelektualaca, a cilj je da se proširi.

Odbor čine Vida Ognjenović, Đorđe Pavićević, sudija Zoran Ivošević, profesor Žarko Trebješanin, revizorka Kornelija Bukač, profesor Dragor Hiber, izdavač Gojko Božović, bivši član Saveta za borbu protiv korupcije Danilo Šuković.

Članovi GDK će biti Gordana Matković, Vesna Rakić Vodinelić, Čedomir Čupić, Dušan Petričić, Snježana Milivojević, Vida Petrović Škero, Slobodan Prvanović, Biljana Stojković, Milojko Arsić, Slobodan Marković, Đorđe Pavićević, Ognjen Pribićević, Ljubodrag Stojadinović, Dragoljub Bakić, Žarko Trebješanin, Zoran Ivosević, Vida Ognjenović i drugi.

Lutovac je rekao da je za vraćanje poverenja u DS važno da stranka vrati dug koji je napravljen u prošlosti, ali da to nije pitanje samo pukog vraćanjanja finansijskog duga, već najpre pitanje povratka političkog kredibilteta.

"Nećemo da naše odluke zavise od toga kakve bi posledice imale po naše finansiranje, već od toga da li su ispravne i u intresu građana", naglasio je Lutovac.

On je rekao kako DS čini sve da ne dođedo podela i da DS treba učiniti poštovanom, što će se uraditi otvaranjem vrata za ljude koji su posvećeni stranci, a ne onima koji kalkulišu i mešetare.

Zelenović je naveo kako je, posle cepanja DS 2012. godine, bilo pokušaja da se stvari okrenu u drugom smeru, a da je sada pravi trenutak da se uđe u prpces ujedinjenja, koji je počeo posle beogradskih izbora.

"Verujemo da bez jake i snažne DS nema jake Srbije", rekao je Zelenović i dodao da je važno usvajanje odbora za kontrolu finansiranja da bi svako znao kako se jedna poštena politička organizacija finansira.

On je dodao i da je važno da u politiku uđu neki novi ljudi i izrazio punu podršku Lutovcu na čvrstini i hrabrosti da pokaże put.

"Način da se DS ojača je i da krenemo dalje složno. Verujem da je to moguće i zato sam danas ovde. Ovde sam i srcem i dušom. Hajde da napravimo snaznu, jaku DS svi zajedno", rekao je Zelenović.

Govoreći o odboru za kontrolu finansija, rekao je da je cilj da DS pokaže da može da se izbori sa svojim dugovima, ali ne po svaku cenu i da želi da promeni način finansiranja, da ne zavisi od državnog budžeta ili drugih centara moći.

Nakon Zelenovićevih ocena i ukazivanja potrebu da DS ojača, negodovao je deo članstva.
Podelite