Zelenović: Šarčević krije lažne diplome četiri aktuelna ministra?

29. novembar 2019. 11:20

Predsednik Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović izjavio je danas da ministar prosvete još uvek odbija da iskoristi zakonska ovlašćenja i proveri validnost diploma sa osnovnih studija ministara Stefanovića, Vulina, Đorđevića i Antića.
„Pozivam ministra obrazovanja Šarčevića da pokaže malo lične hrabrosti i odgovornosti za akademsku budućnost ove zemlje.
Šarčević ima ovlašćenja da utvrdi nezakonitosti i poništi diplome ukoliko su nelegalne i ministru policije Nebojši Stefanoviću, i ministru odbrane Aleksandru Vulinu, i ministru za rad Zoranu Đorđeviću i ministru rudarstva i energetike Aleksandru Antiću“ - rekao je Zelenović.
„Klupko je počelo da se odmotava i istina o kojoj se ćuti godinama se više ne može sakriti. Ako Šarčević i pomenuti ministri misle da će se njihovim ćutanjem sve zaborovati onda to pokazuje da su potpuno izgubili kontakt sa realnošću. Proglašenjem plagijata doktorata Siniše Malog, tema lažnih doktorata i lažnih diploma koja razara državne institucije od dolaska Vučića i njegovih kadrova na vlast, postaje pitanje svih pitanja za obrazovni sistem zemlje i toga je svesna čitava akademska zajednica“ -naglasio je Zelenović.
„Ministar Stefanović je već već priznao da je studirao na nepostojećem fakultetu u Sava centru, što je za Šarčevića čist slučaj i ima obavezu da odmah poništi njegovu diplomu. Ministar Vulin treba da objasni javnosti kako je završio Pravni fakultet u Kragujevcu u kome nikada nije živeo, jer svi znaju da je živeo u Novom Sadu. Da li je Vulin autobusom svaki dan četiri godine putovao od Novog Sada do Kragujevca da bi prisustvovao predavanjima i vežbama i eventualno polagao ispite? Ministar Đorđević je do dolaska Srpske napredne stranke na vlast po profesiji bio vozač i to svi znaju. Kada je upisao i koji fakultet je upisao, koliko dugo je studirao, ko su njegove kolege sa studija? Svi znaju da ministar Aleksandar Antić nikada nigde nije studirao,a u zvaničnoj biografiji mu piše da je diplomirani ekonomista iako izbegava da napiše koji fakultet mu je izdao tu diplomu. Neka Antić kaže gde je studirao, koliko dugo, ko su mu bili profesori, neka nam otkrije tu veliku tajnu" - istakao je Zelenović.
„Ako je sve u redu, zašto ćuti Šarčević, zašto ćute ministri? Ova tema zaokuplja javnost koja je veoma uznemirena jer postaje očigledno da najviše državne funkcije obavljaju ljudi bez ikakvih kompetencija. Budući Zakon o agenciji za borbu protiv korupcije mora da obuhvati obavezu svih funkcionera da pored imovine i prihoda prijave i detaljne podatke o obrazovanju, a ne da se diplome kupuju kao na pijaci kada su nekome neophodne zbog imenovanja na neku državnu funkciju ili kada neko želi da prevari javnost ili institucije u pogledu kompetentnosti za obavljanje nekog posla“ - zaključio je predsednik Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović.
Podelite
 • Udruženje „Vozi ulice“ i Narodni muzej Šabac zajednički su obeležili Svetski dan biciklizma vožnjom - vođenom turom kroz istoriju grada, pod...
  3. jun
 • U galeriji Singidunum u Beogradu predsednik Skupštine grada Šapca Nemanja Pajić otvorio je izložbu fotografija Mačva autora Marka Zamurovića....
  3. jun
 • Iako ekipe Javno-komunalnog preduzeća Stari grad Šabac, redovno čiste divlje deponije, većina njih vrlo brzo ponovo se napuni smećem. Loše navike i...
  3. jun
 • Bronzani spomenik Jevrema Obrenovića, brata kneza Miloša, koji je pre dva veka, osnovao i uredio Šabac po uzoru na evropske gradove, biće postavljen u...
  3. jun