Zelenović: Srbija je na ivici građanskog sukoba

19. novembar 11:47

Predsednik Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović izjavio je danas da je inače katastrofalna medijska situacija svakim danom sve gora što potvrđuje i najnoviji izveštaj Evropke komisije o stanju vladavine prava u Srbiji.
„Zemlja je na ivici građanskog sukoba u koji je gura predsednik Vučić i to moraju svi da znaju jer posledice mogu da budu nesagledive. Poslednji je trenutak da se Vučić zaustavi u svojoj opasnoj nameri da verbalno nasilje pretvori u fizički teror koji će svakako izazvati otpor građana i demokratske javnosti. Upozoravam Vučiča da će lično biti odgovoran.“- naglasio je Zelenović.

„Poslednjih nekoliko dana se situacija radikalizujuje jer je Vučić dao nalog ekstremnim desničarima, plaćenim novinarima i analitičarima da krenu u lov na veštice i da javno prete svim slobodnim novinarima, a posebno novinarima TV N1, koji imaju hrabrosti da ga pitaju bilo šta što mu nije po volji. Posebno je šokantno što medijskog napada nije pošteđena čak ni evropska poslanica Tanja Fajon nakon sastanka koji je zajedno sa delegacijom Evropskog parlamenta imala sa Vučićem. Očigledno je da mu je i ona postavila nezgodna pitanja pa je i ona postala meta“ -naglasio je Zelenović.
„Situacija je eskalirala kada je Vučić nekoliko dana posle upotrebe Vacića poslao šefa svoje lične Pres službe Suzanu Vasiljević da na televiziji sa nacionalnom frekvencijom preti svima koji drugačije misle i da optuži slobodne novinare TV N1 da su krivi za zdravstveno stanje predsednika Srbije jer su se usudili da mu postave nezgodna pitanja o aferi Krušik i nelegalnoj trgovini vojnom opremom u koju je vrh vlasti do guše upleten. Cela Srbija zna da upravo ta Suzana Vasiljević po Vučićevom nalogu uređuje gotovo sve medije u Srbiji i sprovodi medijske hajke protiv svakoga koga Vučić označi kao ličnog neprijatelja, a sada i crta mete na čelima nepodobnih novinara"- rekao je Zelenović.
„Zahtevam od vlasti u Srbiji da u narednih nekoliko dana smeni sve članove REM-a i da se izaberu novi, koji će ličnim kredibilitetom i privrženošću slobodi javne reči u kratkom roku stabilizovati medijsku scenu i primiriti uzavrelu atmosferu u društvu.Od medijskog rata u koji je Vučić duboko zagazio niko neće imati koristi, a po najmanje vlast i zato tražim da se zaustave pre nego što eskalira kriza koju niko neće moći da kontroliše.Verujem i da su naši evropski prijatelji definitivno shvatili u kom pravcu ide Srbija i da neće dozvoliti da budemo crna rupa Evrope, kako je obećavao Vučić u svojstvu Miloševićevog ministra informisanja"-zaključio je predsednik Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović.
Podelite