Savez mladih Šabac: Nedemokratski čin i svojevrsna zabrana mišljenja

11. novembar 2019. 12:33

Savez mladih Šabac uputio je saopštenje za javnost u kom se navodi da je televizija "As" juče “odlučila da blokira njihove članove na društvenim mrežama, nakon što su zatražili jednako izveštavanje i da prenose njihovo saopštenja”, oni ističu da su takođe “izbrisani svi njihovi komentari”. Blokiranje na društvenim mrežama, i brisanje komentara Savez mladih ocenio je kao jedan “nedemokratski čin i svojevrsnu zabranu mišljenja, kao i pokušaj manipulacije javnim mnjenjem, što je u suprotnosti sa etičkim kodeksom novinara”.

Protestno pismo Saveza u celosti:

"Polazeći od činjenice da svi mediji imaju pravo na svoju uređivačku politiku, sve dok se kredu unutar granica određenih zakonom i etičkim kodeksom novinara, moramo svaki put skrenuti pažnju kada se ove granice pređu. Televizija „As“ je imala do sada nejednak tretman prema Savezu mladih u svom izveštavanju, što u najvećem broju slučajeva možemo pripisati uređivačkoj politici, te se nikada nismo oglašavali kada ste propuštali naše humanitarne akcije, ili konferencije za medije, povodom istraživanja javnog mnjenja.

Međutim, nakon što smo na Vašoj fejsbuk stranici zatražili da prenesete naše saopštenje, podjednako, kao i besmisleno saopštenje Srpske napredne stranke, Vi ste odlučili da blokirate nekoliko naših članova, kao i da obrišete svaki trag da je neko tražio jednako izveštavanje, i da je kritikovao novinare koji u zakupljenim terminima postavljaju sugestivna, poručena, pitanja. Pri tome su naši članovi u izvesnom smislu i branili Vašu kuću od naroda koji ste Vi iznervirali dajući prostor jednom fašisti.

Blokiranje na društvenim mrežama, i brisanje komentara predstavlja jedan nedemokratski čin, i svojevrsnu zabranu mišljenja, kao i pokušaj manipulacije javnim mnjenjem, što je u suprotnosti sa etičkim kodeksom novinara.

Osuđujemo postupak Vaše televizijske kuće, i nadamo se da u budućnosti nećemo živeti u zemlji gde se drugačije mišljenje cenzuriše."
Podelite