Eliksir i Zavod za javno zdravlje demantuju navode o zagađenosti vazduha

25. oktobar 2019. 13:18

Prethodnih dana pokrenuta je inicijativa “Za Šabac bez smoga” u okviru koje će biti organizovano prikupljanje potpisa kao i protesna šetnja od centra grada do fabrike mineralnik đubriva Eliksir Zorka. Nadležni iz Zavoda za javno zdravlje Šabac kažu da u prethodna tri meseca ni jedan dan nije došlo do prekoračenja dozvoljenih vrednosti zagađujućih čestica u vazduhu, i da apsolutno nema razloga za brigu.

Veliki beli dim koji se vidi iz dimnjaka fabrike mineralnih đubriva Eliksir Zorka, je u najvećoj meri vodena para, kažu iz ove fabrike, i ističu da se svakodnevno kontrolišu vrednosti zagađujućih čestica koje ispuštaju u atmosferu.

Iako nije došlo do prekoračenja zakonom propisanih vrednosti zagađujućih čestica u vazduhu, iz kompanije Eliksir najavljuju novu investiciju na njihovom dimnjaku, što će još više doprineti očuvanju životne sredine.

Zavod za javno zdravlje vrši kontinuirani monitoring vazduga u gradu, i ističu da u prethodnim mesecima ni u jednom trenutku nije došlo do prekoračenja dozvoljenih vrednosti.

Svi podaci o kvalitetu vazduha sa mernih mesta u Šapcu, dostupni su javno na sajtu Zavoda za javno zdravlje.

Sve propisane granice, kojih se pridržava fabrika mineralnih đubriva Eliksir Zorka usklađeni su sa i zakonima Evropske unije.
Podelite