Na društvenim mrežama pokrenute inicijative da se promeni odluka o odlikovanju Vučića

9. oktobar 2019. 12:45

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej uručio je najviše odlikovanje Srpske pravoslavne crkve, „Orden Svetog Save Prvog stepena" predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću za "delatnu ljubav prema Crkvi i neumornu borbu za celovitost Srbije, a posebno za očuvanje Kosova i Metohije u njenom sastavu“.

Zahvaljujući na visokom odlikovanju, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je poručio da „ni sam“ nije u stanju da opiše šta oseća. „Ne treba nam Sveti Sava da nas miri, koristimo ga posvađani i podeljeni i sve da povučete svoju odluku, teško da bi pomoglo“, rekao je Vučić.

Na akademiji u Beogradu povodom 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve patrijarh Iriner rekao je da Crkva sa „puno razloga i opravdanja“ dodeljuje najznačajnije odlikovanje predsedniku Srbije.

Osim protesta javnosti zbog oduke Srpske pravoslavne crkve da najviše odlikovanje dodeli predsedniku Vučiću, na društvenim mrežama pokrenute su inicijative da se ova odluka promeni, a kao razlozi se navode i činjenice da je Aleksandar Vučić pre tri godine“ preko svojih lokalnih partijskih kolega preimenovao školu“ „Rastko Nemanjić Sava“ u „Šeik Kalifa bin Zajed al Nahjan“ u Novom Pazaru, kao i da se „na Vučićev zahtev, na Trgu Svetog Save u Kraljevu neće podići spomenik“ utemeljivaču srpske crkve kako su građani Kraljeva i nekoliko udurženja tražili peticijom, već će na predlog predsednika Srbije na tom mestu stajati spomenik Stefanu Prvovenčanom.
Podelite