28 godina posle, ZAŠTO?

9. oktobar 2019. 12:29

Na današnji dan, pre 28 godina, na novinarskom zadatku ubijena je ekipa šabačkog dopisništva Radio-televizije Srbije. Novinar Zoran Amidžić, snimatelj Bora Petrović, asistent snimatelja Dejan Milićević i urednik Radio Šapca Sretan Ilić, ubijeni su na Baniji, u selu Male Mokrice blizu Petrinje, a u njih je ispaljeno oko tri stotine hitaca.

Na vozilo šabačkih novinara, iako vidno označeno, iz zasede su pucale hrvatske paravojne formacije. Ovaj zločin je i nakon skoro tri decenije ostao nerazjašnjen, a odgovorni za njihovu smrt nisu pronađeni. Godine nisu izbrisale sećanje na šabačku novinarsku ekipu koja je bila i biće uzor naše profesije. Zaposleni u šabačkim redakcijama, RTS dopisništva, Glas podrinja, i Radio-televizije Šabac danas su položili vence na spomenik posvećen tragično nastradalim novinarima

Od prošle godine, ulica u kojoj se nalazi zgrada iz koje su krenuli na svoj poslednji radni zadatak nosi naziv Dejana Bore Amidže i Sretana, a u toj ulici nalazi se i spomenik, da večno podseća na profesionalnu hrabrost šabačkih novinara.
Podelite