Sindika Sloga: Dostojanstveni rad nedostižan san

7. oktobar 11:59

Povodom 7. oktobra, Međunarodnog dana dostojanstvenog rada, Udruženi sindikati Srbije "Sloga" konstatuju da u Srbiji takav rad ne postoji. Dostojanstvenog rada u Srbiji nema, jer vlast u saradnji sa tajkunima i podaničkim sindikatima nastavlja da proizvodi socijalnu bedu kroz stvaranje opšte oskudice, nesigurnog posla i malih zarada koje uništavaju ljudske sposobnosti i svaku vrstu empatije, morala i ličnog dostojanstva, rečeno je u saopštenju Sloge.

"Ocenjujemo da je dostojanstveni rad za većinu radnika u Srbiji trenutno nedostižan san, za vlast sporedna stvar, dok je za poslodavce samo floskula, odnosno 'jeftin rad i nadničenje' zarad bogaćenja", navodi se u sapštenju.

Sloga dodaje da će, kao radnički sindikat, nastaviti zalaganje i borbu za drastično povećanje minimalne zarade i plata za sve radnike, za sigurna radna mesta i ukidanje agencijskog zapošljavanja, za slobodno i neometano sindikalno i političko organizovanje i delovanje.

"Insistiraćemo da socijalne teme budu u fokusu svih budućih građanskih i radničkih protesta i raditi na podizanju svesti
o sveopštem otporu protiv svih koji bi da krše ljudsko dostojanstvo i koriste čoveka isključivo kao potrošno sredstvo za sticanje kapitala", poručuju iz Udruženih sindikata Srbije "Sloga".


Izvor: FoNet
Podelite