Učesnici protesta u Beogradu prefarbali kocke na Trgu u zlatno

6. oktobar 2019. 12:18

Protest "1 od 5 miliona" završen je sinoć, na Trgu republike, gde su organizatori protesta ofarbali kocke na kolovozu u zlatnu boju i na simboličan način pokazali kako vlast zamišlja "zlatno doba - samo prekreče fasadu, a sve nastavlja da se raspada".

Na početku protesta ispred Filozofskog fakulteta građanima se obratila jedna od učesnica blokade Rektorata Univerziteta u Beogradu studentknja Valentina Reković i poručila da ministar finasija Siniša Mali 4. novembra više neće biti doktor nauka.

Ona je rekla da su studenti, koji su učestvovali u blokadi, "izdejstvovali taj datum da se konačno reši problem lažnog doktora nauka".

Reković je pitala predsednika Srbije Aleksandra Vučića, premijerku Srbije Anu Brnabić i poslanike koji su "komentarisali univerzitetska pitanja, iako to ne smeju da rade" da li znaju čega se sve studenti, i njihovi roditelji, odriču kako bi pošteno stekli diplomu.

Profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu Oliver Tošković pozvao je ministra Sinišu Malog da dođe na protest i odbrani "sve svoje časno stečene diplome".

"Neka ih odbrani tako što će da dođe na ovaj kamion i da se izvini svima vama što je prepisao doktorsku disertaciju", rekao je Tošković.

On je rekao da bi Odboru za profesionalnu etiku trebalo da se dozvoli da na miru pročita doktorat i napiše svoje mišljenje i "svojom čašću i strukom potpiše taj papir", bez ikakvog pritiska.

Tošković je rekao da su učesnici protesta "jezgro bunta koji kulja u svima nama već sedam godina".

On je rekao da su učesnici protesta "neko koga se predsednik ove države gnuša" i nazvao ih "pravom srpskom elitom".

Tošković je građanima poručio da zapamte ime svakog funkcionera, direktora koji je njih ili njihove komšije terao da ulaze u autobuse, i idu na stranačke mitinge, i pretio im otkazima ako to ne učine, i dodao da će oni "proći sud časti" i neće moći ponovo da sednu na funkcionersko mesto.

Predstavnik Incijative "Ne davimo Beograd" Vladimir Radojičić podsetio je na zbivanja 5. oktobra pre 19 godina i dodao da je mislio da su se građani "izborili za slobodnu i demokratsku Srbiju", ali je istakao da je pogrešio.

"Srbija je ponovo okupirana zemlja.Aleksandar Vučić i njegova kriminalno partijska elita otela je naše institucije, oteli su naše medije, sve su nam oteli.Oteli su nam izbore, pravo da slobodno biramo i da se nominujemo na tim izborima," istakao je Radojičić.

Radojičić je poručio da oni "ne bojkotuju izbore, več krađu, a da je bojkot samo prvi korak u toj borbi i priprema za cunami".

Posle govora učesnici protesta su krenuli u šetnju centralnim gradskim ulicama.

Tokom šetnje zastali su ispred zgrade Radio televizije Srbije (RTS) i ulaz u zgradu ove medijske kuće oblepili nalepnicama na kojima piše "Bojkot, 1 od 5 miliona", zatim su upaljene baklje, a sa razglasa je puštena pesma "Vostani Serbije".

Ispred Radio televizije Srbije(RTS), transparent koji su nosili na čelu kolone, na kome je pisalo "1 od 5 miliona" zamenjen je transparentom sa natpisom "U bojkot 1 od 5 miliona".

Studentkinja Tea Vukadin istakla je da "od danas nema stajanja - idemo u bojkot".

Ona je rekla da je "danas 5. oktobar, važan dan" i podsetila na ono što se dešavalo na taj dan pre 19 godina, navodeći da je tada urađena važna stvar.

"Mi smo sada ovde kako bi završili taj posao", rekla je ona.

Tokom šetnje u Ulici majke Jevrosime građani su prošli pored policijske stanice.

Kamion sa razglasom na kraju ove ulice nije mogao da prođe zbog jednog automobila koji je, kako su rekli organizatori protesta, bio nepropisno parkiran, pa su ga oni pomerili.

FoNet
Podelite