Deca iz Slavonije u poseti Mačvanskom okrugu

4. oktobar 14:37

Opštine u Mačvanskom upravnom okrugu Ljubovija, Krupanj i Mali Zvornik, bile su od petka 27. do nedelje 29. septembra domaćini za pedesetoro naše dece iz Republike Hrvatske, iz okoline Vukovara. Predsednici opština Ljubovija, Krupanj i Mali Zvornik sa svojim saradnicima, ugostili su i članove visoke delegacije Zajedničkog vijeća opština iz Hrvatske, predstavnike opština Dimitrovgrad i Kula i načelnika Mačvanskog upravnog okruga Vladana Krasavca.

Gosti iz Hrvatske zahvaljujući Vladiki Lavrentiju bili su smešteni u Manastirski kompleks Svetog Nikolaja na Soko gradu kod Ljubovije. Za ova tri dana boravka u našem okrugu, obišli su sve značajnije turističke i istorijske komplekse.

Deci iz Slavonije tokom boravka u ovom delu Mačvanskog upravnog okruga društvo su pravili i njihovi vršnjaci. Sklopljena su brojna prijateljstva koja će se pamtiti i sigurno nastaviti u narednom periodu. Cilj posete je bio da se deca iz Slavonije upoznaju sa kulturom i istorijom ovog dela Srbije i da među svojim vršnjacima iz ovog kraja steknu prijatelje.

Domaćini iz Ljubovije, Krupnja i Malog Zvornika se nadaju da bi se nakon ove posete mogla izroditi lepa tradicija koja bi pomogla čvršćem povezivanju Srba iz rasejanja sa maticom, naročito u uzrastu osnovne i srednje škole, što je bio i cilj ovog lepog i korisnog druženja.
Podelite