Jovanović: Odmah smanjiti cenu grejanja

2. oktobar 13:57

Odobrnička grupa Saveza za Srbiju (SZS) u Skupštini Beograda zatražila je danas od gradske vlasti da odmah smanji cenu grejanja i da ne uvodi taksu na preradu otpada, koja bi trebalo da se primenjuje od 2022. godine i da iznosi 5,38 dinara po metru kvadratnom stana.

Šef odborničke grupe SZS Nikola Jovanović istakao je da je vlast uvela tu taksu, koja će iznositi nešto više od 300 dinara po prosečnom domaćinstvu, a da je najavila i da će zbog toga sniziti cenu grejanja, što je, prema njegovim rečima, dokaz da Beograđani grejanje plaćaju preskupo i da ono mora biti jeftinije.

On je naglasio da prosečno domaćinstvo u Beogradu grejanje godišnje plaća oko 12.000 dinara više nego što bi trebalo.

Jovanović je rekao da SZS traži da cena grejanja bude odmah snižena kako se iz džepa Beograđana u naredne tri godine ne bi neopravdano uzelo 96 miliona evra.

On je istakao i da su Beogradske elektrane u 2018. godini ostvarile profit od 4,2 milijarde dinara, što pokazuje da je grejanje preplaćeno.

Jovanović je rekao i da će taksa koja će se plaćati od 2022. godine ići u ruke privatne firme SUEZ i ocenio da je gradska vlast sklopila koruptivni ugovor sa tom kompanijom.

"Prema tom ugovoru Beograd treba da u narednih 30 godina plati milijardu i po evra stranom koncesionaru za investiciju koja vredi 300 miliona i da još na to otkupljuje proizvedenu energiju po ceni većoj od standardne", rekao je Jovanović.

Dodao je da je prethodna gradska vlast planirala da grad uzme kredit i sam izgradi spalionicu u vrednosti 179 miliona evra, a da sva proizvedena energija bude vlasništvo grada.

Na konferenciju je došao i predstavnik Udruženja porodica ubijenih i kidnapovanih na Kosovu i Metohiji Simo Spasić, koji je ispred gradske uprave preko megafona optuživao bivšu vlast za oslobađanje onih koji su činili zločine nad Srbima.

FoNet
Podelite