tVRđava

1. oktobar 2019. 13:31

U Narodni muzej Šabac stigao je novi eksponat za stalnu postavku, reč je o virtuelnoj realnosti šabačke tvrđave, pod nazivom „tVRđava“. Eksponat „tVRđava“ nastao je prema prikazu grada Šapca iz 1493. godine, koji se nalazi u „Svetskoj hronici“ Hartmana Šedela, nemačkog lekara i istoričara.U želji da posetioci Narodnog muzeja Šabac dožive jedinstveno iskustvo šetnje istorijskom šabačkom tvrđavom u kojem će aktivno učestvovati i upijati nova saznanja, u saradnji sa studijom Pixels2Pixels kreirana je jedinstvenu platforma koja predstavlja pomak u načinu prezentovanja muzejskih sadržaja u Srbiji.Korišćenje virtuelne realnosti za potrebe približavanja određenog istorijskog
perioda ili ličnosti danas je uobičajeni deo muzejske prakse u svetu. Tehnološki
napredak omogućio je da posetioci stupe u svojevrsnu interakciju sa eksponatima i dožive bliskost teme koja im se prezentuje.

Predstavljanje tVRđave, za publiku, organizujemo u petak i subotu, 4. i 5. oktobra, od 17 do 20 časova, i nedelju, 6. oktobra, od 10 do 13 časova, u Narodnom muzeju Šabac. Za sve posetioce u pomenutim terminima ulaz je besplatan.
Podelite