Lutovac i Zelenović: Kako verovati zaključcima vlade?

27. septembar 2019. 14:59

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac upitao je kako verovati zaključcima Vlade Srbije o unapređenju izbornog procesa, kada ta ista Vlada ne poštuje Ustav i zakone i dodao da je cilj zaključaka da se građanima pošalje poruka da se nešto čini, a u stvari je situacija na terenu sve gora i gora.

Lutovac je na konferenciji za novinare Ujedinjene DS povodom funkcionerke kampanje rekao da dok su se odvijali razgovori vlasti i opozicije, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je pet sati na različitim televizijama "otvarao deonicu autoputa".

Na pitanje da li veruju da vlast neće koristiti funkcionersku kampanju, predsednik stranke Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović rekao je: "Ne da je neće biti, nego će je biti više nego ikada".

On je ocenio da su mere koje je donela Vlada Srbije besmislica i da su se kada je opozicija pokazala dobru volju i otišla na razgovore dogodile nepravilnosti na izborima u Medveđi i nepoštovanje izborne volje građana u Merošini, gde je Vlada uvela privremene mere.

Predsednica Odborničke grupe DS u Merošini Sanja Miladinović objasnila je da je grupa odbornika iz DS, Socijalističke partije Srbije i dve grupe građana 1. jula izglasala razrešenje predsednice Skupštine opštine Merošina Sanje Stajić, ali da do primopredaje dužnosti novom predsedniku lokalnog parlamenta Bojanu Nešiću nije došlo.

Ona je kazala da se tim povodom grupa odbornika obratila Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave i da je u dopisu iz Ministarstva rečeno da su odluke od 1. jula u skladu sa zakonom, ali da ni nakon toga vladajuća stranka nije priznala validnost odluka.

Miladinović je istakla da je nakon toga na ulici čula za odluku Vlade Srbije da u opštini Merošina uvede privremene mere, te da je grupa odbornika Ustavnom sudu tražila ocenu zakonitosti te odluke.

Zelenović je ocenio da je to grubo kršenje izbornog zakona i izborne volje građana, jer kada su se predstavnici građana dogovorili da im je "muka od Srpske napredne stranke" i izglasali novo rukovodstvo, Vlada je uvele privremene mere.

On je istakao da će o tome obavestiti Savet Evrope i Delegaciju EU u Srbiji.

Na pitanje kakvu odluku očekuju iz suda, Lutovac je odgovorio "zakonitu" i istakao da će ako se izbori za tu opštinu raspišu pre odluke suda, oni biti nezakoniti i da DS na njima neće učestvovati.

FoNet
Podelite
 • Sergej Trifunović, predsednik Pokreta slobodnih građana najavio je danas da će taj pokret bojkotovati izbore na proleće, jer nema elementarnih uslova za...
  20. jan
 • Protest "1 od 5 milina" sinoć u Beogradu, 59. po redu, bio je posvećen šetnji u znak počasti ubijenom predsedniku Građanske inicijative "Srbija,...
  19. jan
 • Savez za Srbiju doneo je nadu i veru da su promene moguće. Ujedinjeni oko cilja da živimo u pristojnoj zemlji u kojoj se vlast bira i smenjuje na poštenim...
  2. jan
 • Protest "Jedan od pet miliona" koji je sinoć održan u Beogradu, završen je ispred Predsedništva gde su organizatori protesta predsedniku Srbije Aleksandru...
  22. dec 2019.