Obradović: Uskoro štab za bojkot

25. septembar 15:00

Predsedavajući Savezu za Srbiju (SZS) i predsednik pokreta Dveri Boško Obradović izjavio je danas da će opozicione stranke, pokreti i organizacije koje su najavile bojkot izbora, formirati koordinaciono telo ili štab za bojkot.

Upitan da li će vrata tog koordinacionog tela biti otvorena i za stranke koje sada nisu progrlasile bojkot, ako ga proglase, Obradović je na konferenciji za novinare rekao: "Naša vrata su zatvorena za izbore na proleće, ali su širom otvorena za svakoga ko hoće da se uključi u kampanju bojkota".

On je dodao da je sada napravljen širok pokret za neučestvovanje na "lažnim izborima" i da oni podržavaju deklaraciju o bojkotu izbora koju je sastavila Inicijativa Ne davimo Beograd, kao i da će društveni pokret za bojkot biti sve širi jer su protiv izlaska na izbore u ovakvim uslovima i pokret Dosta je bilo, "Jedan od pet miliona", Državotvorni pokret i javne ličnosti.

Obradović je istakao da opozicija insistira da se razgovara o svobuhvatnom sporazumu o fer izborima, da se dogovoreno u okviru tog sporazuma sprovede za devet meseci i da za sprovođenje postoje čvrste garancije.

On je naglasio da je za SZS neprihvatljiv "FPN2", kao i to da predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković moderira između vlasti i opozicije.

Na pitanje da li je prihvatljivo da predsedavjući Spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta Dejvid Mekalister moderira, Obradović je rekao da prvo očekuju njegovo pismo u kojem će izneti svoje namere, te da će tek posle toga izneti svoj stav, ali da nemaju o čemu da razgovaraju ako su tema izbori u martu ili aprilu, jer se sa tim već kasni.

Obradović je dodao i da je očigledno da predsednik Srbije Aleksandar Vučić vodi tajne pregovore o tome kako da vlast na čijem je čelu prizna nezavisnost Kosova, a da je SZS u programu od 30 tačaka rekao da je za njih neprihvatljivo narušavanje Ustava i Rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244.

"Kosovo i Metohija je demokratsko pitanje i ne može se rešavati iza zatvorenih vrata i to je kršenje Ustava i predsedničke zakletve", naglasio je Obradović.

On je govorio i o studentima koji su blokirali Rektorat Univerziteta u Beogradu zbog sumnje u validnost doktorata ministra finansija Siniše Malog i ukazao da rektorki Ivanki Popović treba ukazati poštovanje i da treba istaći divljenje prema studentima.

Obradović je rekao i da ako SZS dođe na vlast sledi revizija svih diploma u javnom sektoru.

Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas ponovo nije želeo da odgovara na pitanja Informera i Pinka, a na pitanje da li se on čuje na snimku u kojem neko vređa policajca, Đilas je novinara Pinka upitao kada će "vratiti 25 miliona evra" i istakao da taj novac treba da vrati vlasnik Televizije Pink Željko Mitrović.

"Poreska vam je oprostila 13 miliona evra. Znate vi koliko je to vrtića u Srbiji, lekara, vozača, izlečene dece, to ste vi sve uzeli. Sa vašim vlasnikom imam još jedno suđenje, još jedna krivična prijava", rekao je Đilas.

Na pitanje da li oseća krivicu što je dečak Vuk Erceg preminuo, Đilas je rekao da žali jer je mladi život izgubljen i da ako ima odgovornih u gradskoj službi u vreme kada je dečak pao sa visine treba da odgovaraju, dok on samo može da izrazi saučešće.

FoNet
Podelite