Prekinuta blokada Rektorata Beogradskog univerziteta

25. septembar 14:40

Studenti koji su 12 dana blokirali zgradu Rektorata Univerziteta u Beogradu danas su i zvanično prekinuli blokadu predajom ključeva zgrade rektorki Ivanki Popović, koja je u utorak dala garancije da će se Univerzitet o navodima o plagiranom doktoratu Siniše Malog izjasniti do 4. novembra, i poručili svima "Ne damo rektorku".

Studenti su sa zgrade Rektorata skinuli transparent "Blokada" i okačili "Ne damo rektorku" i Ivanki Popović uručili biljku čuvarkuću.

Popović je rekla da joj je zadovoljstvo što se posle 12 dana razgovora došlo do zajedničkog cilja, da se omogući redovan rad Rektorata.

Studenti su iskazali veliku čvrstoću u obezbeđivanju svojih zahteva, što im skidam kapu i ukazujem puno poštovanje. Zaista smo zajedno na istom zadatku, da čuvamo ugled našeg univerziteta i da pokažemo da mi sami, kao akademska zajednica, možemo sami da rešavamo svoje problemne, da nije potrebno da se drugi u taj posao mešaju, istakla je Popović.

Zajedno smo na istom zadatku, dodala je ona, i verujem da će nam šira zajednica omogućiti da taj posao što bolje radimo.

Popović je rekla da je sve što je bilo u dogovoru od utorka, ono što ona garantuje da će Univerzitet u Beogradu da uradi.

Na pitanje o političkim reakcijama iz Vlade Srbije i vrha države da se radi o politički motivisanoj akciji i da daje kontradiktorne izjave, Popović je rekla da se time razvodnjava ova priča.

Mi smo ovde da bismo zajedno otvorili Rektorat, ovo je ta tema. Mislim da sada nije ni vreme ni mesto da razgovaramo o tim drugim aspektima. Ovde smo da bi zaposleni ušli u Rektorat, da počnu da obavljaju svoje posle, a student mirno iz njega izađu. Molim vas da nas pustite da radimo naš posao, rekla je Popović.

Studentkinja Mila Jovanović rekla je da je danas osvanuo sunčan dan za akademsku zajdnicu jer je Univerzitet pokazao da je autonoman, pokazao je integritet i to da je jedina slobodna institucija u ovoj zemlji.

Mi sada ponovo sa ponosom možemo da kažemo - ja sam student BU, istakla je Jovanović.

Rekli smo da ćemo položiti ovaj ispit isto kao i rektorka. Trebalo je 12 dana, ali je položen. Sada je na Univerzitetu da položi diplomski ispit, a to očekujemo da se desi do 4. novembra, rekla je Jovanović, aludirajući na rok do kada bi trebalo da se Univerzitet izjasni o doktoratu ministra finansija.

Jovanović je rekla da je rektorki predata biljka čuvarkuća, kao podsetnik da su studenti došli da "čuvaju svoju kuću", a da će to nastaviti i dalje da čine, iako neće spavati u zgradi Rektorata.

Mnogi su nas nazivali političkim aktivistima, rekla je Jovanović i dodala da ništa nije loše da mladi ljudi budu politički osvešćeni, a ne nemi posmatrači.

Posle blokade, mi ćemo nastaviti da štitimo rektorku od svakog mogućeg pritiska, a svi znaju da su pritisci već počeli. Time ćemo mi da čuvamo ono što smo već počeli u proteklih 12 dana zajedno. Mi ne damo rektorku, poručila je Jovanović.

Od juče Beogradski unverzitet je pokazao da je instituucija sa velikim slovom "I". Ponosni smo zbog toga, zaključila je Jovanović.
Podelite