Rektorka Univerziteta u Beogradu: Doktorat ministra finansija Siniše Malog narušava naš ugled

24. septembar 15:24

Upitnost doktorata i sporost rešavanja validnosti doktorata ministra finansija Siniše Malog narušava ugled Univerziteta u Beogradu (UB), institucije od nacionalnog značaja, i zato je u interesu svih članova akademske zajednice da se ovo pitanje reši u najkraćem mogućem roku, saopštila je Rektorka Ivanka Popović u pisanoj izjavi.

"Kao rektorka BU, prihvatam moralnu odgovornost i stajem uz svoje studente koji borave već 12 dana u zgradi Rektorata i bore se za autonomiju i ugled Univerziteta", navela je Popović.

"Imajući u vidu činjenicu da sam, od kada sam stupila na dužnost 1.10.2018. godine, preduzela sve potrebne mere i pokrenula proceduru, sa punom odgovornošću garantujem da imam snage da sprovedem proceduru utvrđivanja validnosti doktorata Siniše Malog bez obzira na funkciju koju obavlja", izjavila je Popović.

Prema njenim rečima, kao rezultat inicijative studenata koji borave u rektoratu, Senat, Savet i Studentski parlament UB traže od Odbora za profesionalnu etiku da do 4.11.2019. godine donese svoju konačnu odluku o tome da li u izradi doktorske disertacije Siniše Malog postoje elementi neakademskog ponašanja plagiranja.

Ona je navela da ovaj datum predstavlja period od sedam dana od maksimalnog roka za dostavljanje odgovora Fakulteta organizacionih nauka (FON), čime se rok za donošenje konačne odluke značajno skraćuje.

Upravi FON je preporučeno da Fakultet dostavi Odboru za profesionalnu etiku svoj Izveštaj sa mišljenjem i pre isteka roka, piše u saopštenju Popović.

"Pozivam sve aktere u političkom i javnom životu, predsednika države, predsednicu Vlade, ministre, predsednicu skupštine, poslanike vladajuće većine i sve druge strane na odgovorno ponašanje, uz puno poštovanje autonomije UB, njegovih procedura, slobode mišljenja i izražavanja njegovih studenata i svih zaposlenih", poručila je Popović.

Ona je ocenila da je univerzitet zajednica onih koji uče i onih koji podučavaju i kao takva predstavlja instituciju koja jedinstveno i samostalno rešava svoje probleme.

Kako je navedeno u saopštenju, Rektorat prihvata odgovornost za rešavanje ovog pitanja, koje se odlaže više od pet godina. Studenti koji su učestvovali u blokadi Rektorata ne smeju da snose disciplinske, niti bilo kakve druge akademske posledice. Takođe, angažovana lica na obezbeđenju zgrade Rektorata ne snose odgovornost za zastoj rada Rektorata.

Popović je objasnila da će UB preuzeti sve raspoložive mere da otkloni eventualne posledice zbog zastoja njegovog rada i da će u saradnji sa Studentskim centrom, obezbediti adekvatan smeštaj, bez dodatnih troškova, svim studentima koji će biti privremeno izmešteni iz studentskih domova tokom trajanja Evropskih univerzitetskih igara.

"Ovim će biti obezbeđeni uslovi da se nastavna godina normalno odvija i studenti bez smetnji ispune svoje predispitne i ispitne obaveze. Na ovaj način, uz dopunski ispitni rok, studenti neće trpeti posledice održavanja Igara", rekla je Popović.

Ona je istakla da će učesnicima i volonterima Igara biće obezbeđeni ESP bodovi za vannastavne aktivnosti i pozvala Vladu da u što kraćem roku usvoji budžet Evropskih univerzitetskih igara 2020. radi omogućavanja njihovog organizovanja.

Rektorka je navela i da uprava UB zahteva da svi fakulteti, u skladu sa akreditovanim studijskim programima, obezbede punu dostupnost obavezne literature za sve predmete.

"Preporučujemo da se otpočne sa izradom udžbenika na katedrama gde oni ne postoje, kako bi u budućnosti mogla da se sprovede adekvatna reevaluacija opterećenja, što će omogućiti lakše praćenje kvaliteta nastave i kurikuluma. Ovo će svim studentima omogućiti kvalitetnije programe i nastavu", istakla je Popović.

Ona je u saopštenju podsetila da je blokada studenata nastupila u petak, 13.9.2019. godine, na Dan UB, kako studenti navode "zbog neodgovornog ponašanja nadležnlih prema obrazovanju, pada UB na Šangajskoj listi, remećenja nastavne godine zbog održavanja Evropskih univerzitetskih igara, nedostatka literature za pohađanje nastave.

"Osnovni zahtev studenata bio je da zahtevam od predsednice Vlade Ane Brnabić da ministra finansija Sinišu Malog razreši ministarske dužnosti, jer njegova javna funkcija nameće sukob interesa u procesu donošenja odluke. Studenti su dana 16.9.2019. godine pristali na kompromis i zatražili da umesto zahteva uputim predsednici Vlade preporuku da se smeni ministar finansija", podsetila je rektorka u saopštenju.
Podelite