Antonijević: Još bez pisma Mekalistera

23. septembar 14:07

Direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević izjavio je danas da još nije dobio pismo predsednika spoljnopolitičkog komiteta Evropskog parlamenta Dejvida Mekalistera o budućem dijalogu vlasti i opozicije, ali da postoje razgovori sa EU i da su spremni da učestvuju u tom procesu.

Antonijević je novinarima, uoči konferencije "Budućnost informacija u Srbiji", rekao da će u budućim razgovorima učestvovati predstavnici civilnog društva, vanparlamentarne stranke i da je format već zadat, ali da će se o detaljima razgovarati narednih nedelja.

Danas očekujemo usvajanje dokumenta u radnoj grupi koja sarađuje sa OEBS, kao i usvajanje jednog od 10 zaključaka Vlade, na osnovu razgovora koje smo imali na Fakultetu političkih nauka, operacionalizovati i dati jasne naloge ministarstvima i preporuke drugim državnim organima, rekao je Antonijević.

Dokument koji smo mi dobili posle sastanaka na FPN je išao od vladajuće stranke, a za vikend usaglašen i sa drugim strankama iz vladajuće koalicije, dodao je on.

Antonijević je rekao da je jedno pitanje potrebe, a drugo na koji način se mogu odložiti izbori, a prema zakonu to je samo u slučaju vanrednog stanja.

Stvar je procene da li za šest meseci možete videti suštinsku promenu u predizbornom procesu u pogledu medija, pritiska na birače i mnogim drugim, ali to je na Vladi da pokaže, a na nama, organizacijama civilnog društva, da pratimo kako se sprovodi, naglasio je Antonijević.

Govoreći o sastancima na FPN, Antonijević je rekao da stolovi nisu izneti sa fakulteta i ukoliko bude potrebe ponovo će se sastajati u istom formatu.

Verujem da ima potrebe da u nekim određenim vremenskim razmacima proveravamo šta se od onoga što je potpisano sprovodi i na taj način doprinesemo nastavku razgovora i konstruktivnosti koja može biti verifikovana na sam dan izbora, rekao je on.

Antonijević je dodao da je jedan opozicioni blok napustio sastanke, ali su redovno u kontaktu sa organizatorima razgovora i dobijaju sve materijale o kojima se raspravlja.

To je značajnije nego odluka da bojkotuju okrugle stolove i da zaiste vide da li postoji određeni napredak i koliko se poklapa sa njihovim zahtevima, ocenio je Antonijević.

FoNet
Podelite