U Beogradu sinoć održan još jedan protest "1 od 5 miliona"

15. septembar 2019. 14:58

U Beogradu je sinoć održan još jedan protest udruženja "1 od 5 miliona", sa koga je poručeno da sistem u Srbiji mora da se menja, a posebno je zatraženo od rektora Univerziteta Ivanke Popović da strane na stranu studenata i da osudi batinaše Srpske napredne stranke i Srpske desnice koji su u petak popodne u zgradi Rektorata napali studente.

Potpredsednik Narodne stranke Nikola Jovanović je sa protesta, koji je održan na Studentskom trgu, poručio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da se "dvaput ne šalje Mišu Vacić na studente, samo prvi put može da prođe".

Jovanović je rekao da se na 100 metara ispred, kuda učesnici protesta treba da prođu, nalazi "slika i prilika naprednjačke vlasti i ljudi koji su u stanju i kamen da pokvare" - Trg Republike, koji dve nedelje posle otvaranja mora da se popravlja.

U svoje džepove neko je stavio 5,8 miliona evra za šminkanje Trga Republike. Pa kad je šarlatan Goran Vesić video da ni kaldrmu ne može da napravi, rekao je "popraviće se". Uzeo je 34 miliona dinara iz budžeta Beograda da bi popravio svoju brljotinu, naglasio je Jovanović.

On je poručio i da ne treba pristati na lažne izbore i da je zato bojkot jedino rešenje, pa to treba poručivati i u budućim akcijama u unutrašnjosti Srbije.

Budući protesti po Srbiji moraju biti svenarodni, socijalni i borba za novi sistem. Srbijom će se ponovo čuti glas prkosa, nade i otpora, konstatovao je on.

Profesor Univerziteta u Beogradu Biljana Stojković rekla je da treba odati poštovanje i dubok naklon studentima koji su zauzeli zgradu Rektorata, jer se oni bore za sve i naša su budućnost.

Juče smo u Rektoratu videli dve Srbije - naše mlade i lepe studente i, s druge strane, "studente" od 60 godina, kvarcovane starlete, u pratnji kvarcovanih batinaša u trenerkama iz devedesetih godina. To je slika Srbije. Poslavši svoje SNS batinaše u zgradu Rektorata, jasno nam je šta misle o obrazovanju u Srbiji, rekla je Stojković.

Ona je pozvala rektorku da osudi upad predstavnika SNS i zapitala da li njena ćutnja znači da se odriče autonomije univerziteta.

Da li je Univerzitet postao još jedna karika SNS vlasti, zapitala je Stojković, uz poruku da to ne sme da se dozvoli.

Naš konačni cilj je da ukinemo ovo uništavanje države i propast koja se vidi na svakom koraku, zaključila je ona.

Student Moma Kovačević, koji je među onima što su zauzeli zgradu Rektorata, zatražio je od rektorke da se pojavi na Radio-televiziji Srbije i traži smenu ministra finansija Siniše Malog, jer je plagirao doktorat, a neposredno utiče na dodelu sredstava Univerzitetu.

Više studenata je juče fizički napadnuto. Do sada nismo čuli nijednu osudu od predstavnika Rektorata, a u njihovoj zgradi su napadnuti studenti, ukazao je on.

Protest se nastavljen šetnjom kroz centar Beograda, do sedišta Komore javnih izvršitelja u Njegoševoj ulici.
Podelite