Lutovac: Bojkot je sredstvo a ne cilj

14. septembar 2019. 15:17

Bojkot nije sam po sebi cilj, već delotvorno sredstvo pritiska i moramo biti precizni bez kalkulisanja, jasno i odgovorno, izjavio je danas predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac, pozivajući čelnike Gradskog odbora DS da bojkotuju izbore.

"Od DS zavisi da li ima bojkota ili ne, od DS zavisi da li će izbori biti pošteni i slobodni", bio je nedvosmislen Lutovac u predstavljanju tromesečnog Izveštaja o radu na Konstitutivnoj sednici GO Ujedinjene DS.

"Ovo nije odluka proistekla juče, danas, ovo je odluka koja već godinu dana sazreva", ukazao je Lutovac pozivajući članove da donesu odluku kojom dokazuju da javne, opšte interese stave iznad pojedinačnih.

"Ni danas, ni sutra, u Srbiji nema demokratije, zato je zadatak i obaveza DS da doslednom borbom ostvari težnje i slobodarske i emancipatorske nade", rekao je on

Lutovac je sumirao sedam godina vladavine Aleksandra Vučića, nazivajući ih katastrofalnim.

"Srbija je posle sedam godina autokratija, zarobljeno društvo i živi se neuporedivo lošije nego ranije", konstatovao je Lutovac i ilustrovao pokazateljima o siromaštvu, nejednakosti i emigraciji.

"Politička kultura je na najnižim granama, nema političke i pravne odgovornosti, nema podele vlasti, mediji nisu slobodni, a pravo je instrument onih koji vladaju", rekao je predsednik DS.

Prema njegovim rečima, u uslovima nepostojanja socijalnog dijaloga, radnici sve teže žive. Političke slobode i politička kultura je na svakodnevnom udaru vlasti. Tolerancija i pristojnost bila je i biće obeležje delovanja i sadržaj zalaganja DS.

"Radimo u okviru SzS na promeni okolnosti koje su izrazito negativne. Imali smo iskustva iz vlastite prošlosti i dužni smo iz toga izvući pouke, a ne saplitati se, vraćati i lutati pogrešnim putem", zaključio je Lutovac.

Govoreći o predstojećim izborima, predsednik Demokratske stranke je izneo hronologiju u formiranju stava o izborima, o različitim načinima kojima se pokušalo izboriti za poštene i slobodne izbore, kao uslov svih uslova.

FoNet
Podelite