Jovanović: Bojkot, zajednička kampanja od 1. oktobra

12. septembar 2019. 12:52

Potpredsednik Narodne stranke i šef odborničke grupe Saveza za Srbiju Nikola Jovanović izjavio je danas da se čeka i formalna odluka Demokratske stranke 14. septembra i da pretpstavlja da će odluka ići u prilog bojkota, pa će se potom osmisliti zajedničku kampanju koja bi trebalo da krene 1. oktobra.

Ono što je sigurno je da kampanja za bojkot mora biti aktivna, objasniti ljudima da je to otpor sistemu, a ne samo ignorisanje lažnih izbora, rekao je Jovanović novinarima ispred Prvog osnovnog javnog tužilaštva gde je podneo krivičnu prijavu protiv zamenika gradonačelnika Gorana Vesića.

Izlazak na ulice i svaka druga vrsta građanske neposlušnosti treba da posluži da se ne saglašavamo sa lažnim izborima, sa situacijom da se svakodnevno sa nacionalnih frekevencija sprovodi agresivna kampanja mržnje i da želimo promene koje će početi fer i poštenim izborima, predočio je Jovanović.

Jovanović je rekao da se aktivna kampanja bojkota mora raditi na terenu, svi funkcioneri svih stranaka SZS moraju se "rastrčati po Srbiji" i objašnjavati ljudima zašto su izbori lažni.

Na pitanje da li na konačnu odluku o bojkotu može da utiče dolazak misije Organizacije za evropsku bezbednst i saradnju (OEBS), Jovanović je rekao da nema jer je OEBS tu da nadgleda izborne uslove, a ne da obezbedi fer i poštene izbore.

Građani protestuju od decembra i za devet meseci režim nije pokazao političku volju da omogući normalan politčki život i fer i poštene izbore, napomenuo je on.

Jovanović je naglasio da dolazak OEBS ne može promeniti suštinu, a to je da ne postoji volja za fer i poštenom utakmicom, gde svako može da predstavi svoj program, gde pobeđuje najbolji i gde je vlast smenjiva.

Mislim da je to još jedan pokušaj da se napravi smokvin list i pruži izgovor za one koji bi želeli da izađu na izbore, dok iskrena opozcija shavata da nema uslova za fer i poštene izbore i da je, nažalost, jedini efikasna način borbe vaninstitucionalan, zaključio je Jovanović.

FoNet
Podelite
 • Članice Saveza za Srbiju i opozicione stranke i pokreti koji su bojkotovali izbore 21. juna dogovorili su nastavak zajedničkog opozicionog delovanja kroz...
  4. avg
 • Načelnik Gradske uprave grada Šapca Milan Vasić, odgovorio je na pitanja Narodnog poslanika u Skupštini Srbije Bobana Birmančevića, koji je na...
  30. jul
 • Član pravnog tima Nebojše Zelenovića - Milan Vasić, rekao je da je do sada podneto preko 40 krivičnih prijava zbog nepravilnosti prilikom izbornog...
  21. jul
 • U Specijalnoj emisiji RTV Šabac, šef pravnog tima Nebojše Zelenovića - Aleksandar Mijailović, istakao je da je podeto više krivičnih prijava protiv...
  21. jul