Šminkanje medija pred izbore

19. avgust 2019. 11:15

Uvodničari trećeg sastanka dijaloga političkih stranaka, pod okriljem Fondacije za otvoreno društvo i Fakulteta političkih nauka, na temu medija posebno su istakli problem funkcionisanja REM-a, potrebu objavljivanja cenovnika za političko oglašavanje, dok su predstavnici medija konstatovali da je reč o "šminkanju medija pred izbore".

Direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević ocenio je da je tema medija najvažnija u izbornom periodu, zahvaljujući medijima koji prate uvodni deo sastanka i izvinio im se jer će drugi deo sastanka biti zatvoren za javnost.
Antonijević je rekao da su materijali za sastanak ranije prosleđeni učesnicima, navodeći da im je poslato i pismo Maje Pavlović, vlasnice televizije K9 koja štrajkuje glađu.

Dekan Fakultet političkih nauka Dragan Simić pozdravio je novinare i snimatelje koji prisustvuju sastanku, jer je tema "njihova".
- Izbori su neuralgično jezgro, mera legaliteta i legitimiteta političkog procesa. Jednak pristup medijima svih je "jezgro jezgra, suština demokratskog političkog poretka - rekao je Simić - Tema su transparentnost i jednak pristup medijima, dodao je on.

Bojan Klačar ispred CeSID predložio je šest mera koje bi mogle da se sprovedu do izbora bez promene zakona i četiri mere koje bi tražile zakonsku intervenciju. Klačar je rekao da je prva mera formiranje Nadzornog odbora Skupštine Srbije, potom da se sprovede koherentan i celovit monitoring medija, da se cenovnici političkog oglašavanja učine javnim, što osim medijskih aktera traži i uključivanje Agencije za borbu protiv korpucije i pokretanje procedure kandidovanja novih članova REM-a, jer funkcioniše u krnjem sastavu sa šest od devet članova.
Sledeća preporuka je da se definišu kratki i jasni rokovi u statutu REM za odlučivanje po prijavama i da REM jednom u 15 dana obaveštava javnost kako je postupio po prijavama, rekao je Klačar i dodao da je šesta mera da se donese novi Pravilnik o pružaocima medijskih usluga.
- Verujemo da bi bilo dobro da se uvede sankcija za medije koji prekrše izbornu tišinu i da se otvori pitanje skraćivanja perioda izborne tišine, rekao je Klačar.
Klačar je rekao da bi bilo dobro da se u novim medijskim zakonima jasno definiše da REM ima obavezu da sprovodi monitoring medija tokom izborne kampanje, kao i da se promeni zakon o političkom oglašavanju.

Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija rekao je da su predstavljena 22 problema sa rešenjima, podeljena u četiri tematske celine.
- Nemamo nijedan državni organ koji je nadležan da prati ravnomernu zastupljenost u medijima, štampanim i onlajn, rekao je Nenadić dodajući da je REM zadužen za elektronske medije. Imamo problem sa oglašavanjem u medijima, plaćenim i neplaćenim vidovima promocije, rekao je Nenadić, navodeći kao primer direktne prenose stranačkih skupova i dodao da tu praksu treba zabraniti jer se ne može omogućiti za sve pod istim uslovima.
Nenadić je ukazao da postoji sistemski problem i kada je reč o cenama oglašavanja, a pre svega plaćanja, kao i pitanje državnog oglašavanja.
- Mora se nešto uraditi da podaci o monitoringu koje sprovodi REM budu dostupni javnosti, rekao je Nenadić i dodao da se sada do njih ne može doći ni po zahtevu Poverenika.

Raša Nedeljkov ispred CRTA rekao je da se najveći problem tiču zloupotrebe javnih resursa i pristupa medijima.
On je naveo primer monitoringa televizija sa nacionalnom frekvencijom tokom beogradskih izbora gde je bio prisutan veliki disbalans u prikazivanju kandidata u vezi sa temom izbora u glavnom gradu, četiri prema jedan u korist vlasti. Nedeljkov je tražio i da REM odlučuje o svakom prigovoru i da svoje odluke obrazloži i objavi.

Stevan Ristić ispred Asocijacije medija ukazao je da nedeljnici nemaju pristup oglašivačima, navodeći kao primer nedeljnika Vreme gde su svi ugovori sa javnim preduzeća raskinuti.
Ristić je posebno pomenuo pitanje novinske agencije Tanjug, odnosno njegovo brisanje iz Registra medija, kao i da se sprovedu neophodni postupci vezani za dnevni list Politika.

Dragan Janjić ispred NUNS rekao je da postoji dug trend porasta pretnji novinarima i situacija u društvu da se napadi na novinare komentarišu zavisno od toga u kom mediji rade, odnosno da nema istog tretmana i odnosa.
- Ova žalosna situacija u medijima je proizvod dugoročnog trenda i neće biti rešena šminkanjem pred izbore, potrebne su krupnije i ozbiljnije promene, rekao je Janjić.
- Naša poruka svima - gledajte da stvorite uslove u kojima će najširi slojevi stanovništa imate ravnomeran pristup informacijama, ravnopravan pristup, rekao je Janjić i naveo da je NUNS dostavio sve analize i podatke i da neće učestvovati u zatvorenom delu sastanka.

Stojan Marković iz Lokal presa rekao je da kao uvod u izbore 2020. godine vidi diskriminaciju medija po osnovu prosleđivanja informacija i dotoka novca, pritisak na uređivačku politiku, zabranu prisustvovanja konferencijama i izostanak poziva, kao i ubrzano raspisivanja konkursa za sufinansiranje medijskih sadržaja kao vid skrivenog finansiranja.

Ispred Srpske napredne stranke su bili Goran Vesić, Vladimir Orlić, Vladimir Đukanović, sastanku su prisustvovali i članovi Pokreta socijalista, Lige socijaldemokrata Vojvodine, Stranke moderne Srbije i Stranke demokratske akcije, dok je ispred SPS bio Žarko Obradović.

Sastanku su prisustvovali i Zoran Lutovac, Nebojša Zelenović, Aleksandar Ivanović, članovi Liberalno demokratske partije, Nove stranke, Socijaldemokratske partije Srbije, Pokreta socijalista, Boško Obradović ispred Pokreta Dveri, kao i Demokratskog saveza Hrvata.

(FoNet)
Podelite