Afrička kuga svinja u Srbiji

14. avgust 2019. 16:09

Prema rezultatima analiza referentne laboratorije iz Madrida, potvrđena je Afrička kuga svinja u Srbiji. Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović potvrdio je tu informaciju i saopštio da je zaraza locirana na tri tačke u tri sela u okolini Mladenovca. Inače, virus napada isključivo svinje i divlje svinje i nema opasnosti za ljude koji mogu da konzumiraju svinjsko meso u registrovanim objektima koji su pod nadzorom Veterinarske inspekcije, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Stočarska prozvodnja u Srbiji je izuzetno nesigurna zbog čestih niskih otkupnih cena. Pojava Afričke svinjske kuge dodatno zabrinjava stočare Mačvanskog okruga.

Zabranjeno je držanje svinja na otvorenom kako ne bi došlo do prenošenja zaraze. Svaki slučaj ili sumnju na pojavu virusa afričke kuge svinja, treba prijaviti veterinaru ili veterinarskom inspektoru.

Ukoliko dođe do zaraze, zakon propisuje da se sve svinje moraju eutanazirati radi zaštite stočnog fonda. Lečenje ne samo da je zabranjeno, ono nije ni moguće jer lek ne postoji.

Posle monitoringa koji će trajati oko 40 dana, Srbija će moći nesmetano da izvozi svinjsko meso u skladu sa instrukcijama Svetske organizacije za zdravlje životinja.
Podelite