Mladi odlaze iz Srbije

13. avgust 13:58

Gotovo 60 odsto mladih smatra da je Srbiji potreban jak lider kojeg će narod slediti, dok je 2017. takav stav imalo 39 odsto, rečeno je prilikom predstavljanja Alternativnog izveštaja o položaju i potrebama mladih u Srbiji, čiji je autor Krovna organizacija mladih Srbije. Takođe, govorilo se i o odlasku mladih iz naše zemlje, jer prema istraživanju čak 60 odsto mlađih do 30 godina svoju budućnost vidi van granica naše zemlje.

Prema rezultatima istraživanja, sprovedenog od maja do jula, što se tiče poverenja mladih u ličnosti, šef države Aleksandar Vučić dobio je prosečnu ocenu 1,6.

Većina mladih smatra da su lična poznanstva i kontakti i članstvo u nekoj partiji važniji za dobijanje posla od obrazovanja.

Skoro dve trećine ispitanika planira da napusti Srbiju. Više od 60 odsto bi se preselilo u Zapadnu Evropu i Sjedinjene Američke Države.

Međutim ministarka Slavica Đukić Dejanović tvrdi da je imigracija potpuno prirodna stvar, te poredi Srbiju sa Nemačkom.

Đorđević je rekao i da se tvrdi da postoji politička volja da se poboljša položaj mladih, ali da se u Ministarstvu za omladinu i sport samo 22 odsto budžeta izdvaja za mlade, dok je veći deo namenjen sportu. To znači da budžet za mlade predstavlja 0,09 odsto državnog budžeta Srbije.

FoNet/Đ.M.
Podelite