SZS osudio napad na organizatore protesta 1 od 5 miliona

11. avgust 14:11

Savez za Srbiju najoštrije je osudio napad na demonstrante tokom jučerašnjeg protesta 1 od 5 miliona. U saopštenju za javnost oni traže da se počioci hitno identifikuju i zahtevaju od državnih organa da protiv ovih lica pokrenu zakonom predviđeni postupak.
Ako su u pitanju pripadnici MUP-a u civilu, oni i te kako znaju da pesnice nisu zakonom predviđene sredstvo za odbranu prostora oko zgrade Predsedništva. Pesnice u obračunima koriste kriminalci i huligani, što su ovim aktom postali ljudi koji su se na taj način obračunali sa demonstrantima", navodi se u saopštenju SzS.

Ukoliko je reč o pripadnicima Vojske Srbije koji obezbeđuju predsednika države, onda, kako se dodaje, ceo događaj predstavlja prvi izlazak vojske na ulicu posle 9. marta 1991. godine.

"Postavlja se pitanje koliko smo daleko od Miloševićevog scenarija izvođenja tenkova na građane koji demonstriraju boreći se za slobodu i demokratiju. Javnost ima pravo da dobije informaciju ko su lica koja su pretukla učesnike protesta. Obaveza državnih organa je da protiv njih pokrenu zakonom predviđeni postupak", naglašavaju u SzS.
Podelite