Rebić: Alkohol je najčešći uzrok saobraćajnih nezgoda

10. avgust 14:17

Direktor policije Vladimir Rebić izjavio je da je od početka leta u udesima na putevima Srbije stradalo oko 120 osoba a da je od početka godine, saobraćajna policija napisala 680.000 prekršajnih kazni, od kojih blizu 200.000 zbog prekoračenja brzine.

Direktor policije Vladimir Rebić izjavio je za RTS da je alkohol jedan od najvećih uzročnika saobraćajnih nesreća. Kaže da policija pojačava kontrolu alko-testovima i da bi neslavnu statistiku trebalo da popravi otvaranje puta Obrenovac-Čačak.

Rebić ističe da zabrinjava to što je samo za jedan dan izgubljeno pet života, kao što se juče desilo na Ibarskoj magistrali.

"Statistika kaže da u letnjim mesecima deset godina unazad prosečno gine između 170 i 260 ljudi", rekao je Rebić gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a.

Prema njegovim rečima, najtragičnija godina bila je 2012. kada je stradalo 265, dok je 2014. poginulo 140 ljudi.

"U ovom trenututku mi smo oko brojke 120, i ova godina će biti nepovoljnija u odnosu na tu 2014. Naša je procena da će tu biti između 170 i 180 žrtava, što je prosek zadnjih deset godina", rekao je Rebić.

U tom smislu, preduzeto je više mera – od uvođena kontrole prosečne brzine, alko-testa, vezivanja pojasa, zabrane upotrebe mobilnih telefona u vožnji. Rebić je podsetio da je izmenjen Zakon o bezbednosti sabraćaja i ukazao da policija napiše oko milion kazni godišnje. Navodi da je ljudski faktor primaran uzrok saobraćajnih nesreća, a da su razlozi višestruki, posebno ako se vozi pod dejstvom alkohola.

Da bi se to sprečilo, Rebić kaže da preduzeto niz zakonskih rešenja, a i više mera na samom terenu što druge zemlje nemaju.

"Gotovo da zakon ne može biti rigorozniji zato što smo mi vezani za Zakon o prekršajima. Po tom zakonu maksimala kazna zatvora je 60 dana. Mi smo za nasilničku vožnju propisali kaznu od 30 do 60 dana i ona podrazumeva i upravljanje pod alkoholom od više od dva promila, plus novačna kazna od 120 do 140 hiljada dinara", kaže Rebić.

I pore svega toga, policija svakog meseca otkrije najmanje 150 vozača koji sebi dozvoljavaju da upravaju vozilom u takvom stanju. Navodi da će se otvaranjem auto-puta od Obrenovca do Ljiga stanje poboljšati i da će se smanjiti gužve na Ibarskoj magistrali.

"Na graničnim prelazima promet robe i putnika u 2018. godine je bio oko 72 miliona prelaza državne granice. Mađari i Hrvati imaju standarde koje prepisuje EU, a iako je Srbija povećala broj traka, gužve su neminovne. U saradnju sa AMSS-om imamo sistem kamera da se vozači uvere u stanje na putevima i sa 'Putevim Srbije' na portalima obaveštavamo javnost o situaciji na putevima", kaže Rebić.
rts.rs
Podelite