Lokal pres: Vojislav Mijić da se izvini javno novinarima u Šapcu

8. avgust 2019. 17:18

Poslovno udruženje asocijacije lokalnih i nezavisnih medija ’’Lokal pres’’ najoštrije osuđuje direktne pretnje upućene lokalnom mediju ’’Podrinske’’ iznešene javno na konferenciji za novinare u Šapcu od strane Vojislava Mijića, predsednika Plivačkog kluba ’’Šabački delfini’’. Gospodin Mijić je u svom neprimerenom obraćanju medijima i novinarima zapretio da će ovaj medij biti ugašen i oročio datum za tako nešto – april sledeće godine.

Događaj u Šapcu je očigledan primer da u lokalnim sredinama postoje ozbiljne prepreke za ostvarivanje medijskih sloboda.Neravnopravan tretman pojedinih medija u odnosu na druge medije, sprečavanje novinara da prisustvuju događaju i otvorena pretnja gašenjem medija što sve sadrži obraćanje gospodina Mijića na konferenciji za štampu su najčešći oblici pritisaka kojim su izloženi lokalni mediji.

Ovakvo ponašanje Vojislava Mijića predstavlja kršenje Zakona o javnom informisanju i medijima, koji zabranjuje „neposrednu i posrednu diskriminaciju urednika medija, novinara i drugih lica u oblasti javnog informisanja“ i propisuje da se „ne sme se ugrožavati slobodan protok informacija putem medija, kao ni uređivačka autonomija medija, a naročito vršenjem pritiska, pretnjom, odnosno ucenom urednika, novinara ili izvora informacija“.

Shodno odredbama Zakona niko nema pravo da sprečava novinare da prisustvuju nekom događaju, a ponajmanje da se pretnjama gašenjem meša u uređivačku politiku nekog medija.

Podsećamo, da ovakav način ponašanja u lokalnim zajednicima ne predstavlja samo pretnju po lokalne medije već i ozbiljnu prepreku za kvalitetno i profesionalno informisanje građana

Poslovno udruženje asocijacije lokalnih i nezavisnih medija ’’Lokal pres’’ zahteva od Vojislava Mijića da se javno izvini uredniku Podrinskih i novinarima ostalih lokalnih medija koji su bili na konferenciji kao i građanima Šapca za svoje neprimereno obraćanje.

Izvor: Lokal Pres
Podelite