Opoziciono ili nezavisno novinarstvo?

30. jul 10:39

Sinoć je nastavljena petodnevna manifestacija “Zona novog optimizma”. Na gradskom trgu u Šapcu organizovana je tribina pod nazivom “Opoziciono ili nezavisno novinarstvo?”. Učesnici debate bili su Jelka Jovanović, novinarka nedeljnika "Novi magazin", Sanja Kljajić, novinarka Dojče velea, Zlata Kureš, novinarka agencije "Beta", Hrvoje Zovko, predsednik Hrvatskog novinarskog društva, Dragoljub Draža Petrović, glavni i odgovorni urednik dnevnog lista "Danas", Teofil Pančić, novinar nedeljnika "Vreme" i Milan Ćulibrk, glavni i odgovorni urednik nedeljnika NIN.

Srbija je zemlja poznata po zameni teza, tako da je već postalo sinonim opoziciono i nezavisno novinarstvo. Zašto je tako i ko nezavisne medije targetira i deli na podobne i nepodobne, odgovori su se mogli čuti na Gradskom trgu u Šapcu.

Da problem nije samo vladajuća koalicija već političari uopšte, svedoči Dragoljub Draža Petrović glavni i odgovorni urednik dnevnog lista Danas, i dodaje da često mediji sami sebe cenzurišu.

Predsednik Hrvatskog novinarskog društva, Hrvoje Zovko, bio je jedan od učesnika tribune, koji je sagledao situaciju sa medijima u Srbiji, uslovno rečeno sa strane.


Učesnici tribine složili su se u jednom, novinari se moraju sami boriti za nezavisnost jer očito da nam nijedna vlast to neće omogućiti.
Podelite