34. protest #1od5miliona

28. jul 14:01

34. protest "Jedan od pet miliona" održan je sinoć u Beogradu, uz baklje i bacanje džakova sa biračkim listićima na kojima su sve izborne liste imale isto ime "Aleksandar Vučić -budućnost Srbije". Organizatori protesta su preko ograda kojima je iz Andrićevog venca bio blokiran prilaz ka glavnom ulazu u Predsednišvo bacili džakove sa glasačkim listiućima, koji sumbolično treba da ukažu na to da ne postoje uslovi za fer i poštene izbore.

Protest je bio posvećen sedmogodišnjici vlasti Aleksndra Vučića, pa je u tu svrhu ispred Terazijske česme bio postavljen i simbolični "Muzej naprednjačkog realizma" sa eksponatima poput bagera, "Vesićevih kocki" i saksije sa fikusom i slikom premijerke Ane Brnabić. Na skupu je predsednik Foruma mladih Nove stranke Uroš Eleković, koji je kao student, 2017. bio prekršajno gonjen zbog učešća u "Protstu protiv diktature", poručio da je Srbija već sedam godina okupirana.

Ispred terazijskog tunela, novinar Srđan Škoro istakao je da je upravo taj tunel simbol aktuelne vlasti i sadašnje Srbije. Prema njegovim rečima, bojkot je jedino rešenje i svako ko pod trenutnim uslovima izađe na izbore, 100 odsto je Vučićev.

Ispred Radio-televizije Srbije govorio je jedan od organizatora protesta Srđan Marković, koji je ocenio da je RTS javni servis Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke, kao i da bez slobodnog javnog servisa nema fer izbora. Protest je završen ispred Andrićevog venca, uz najavu da će novo okupljanje biti organizovano sledeće subote ispred Terazijske česme.

FoNet
Podelite