Zaštita od uboda komaraca je najbolja preventiva

13. jul 13:33

Pre 10 dana, Komarci zaraženi virusom Zapadnog Nila registrovani su u osam gradova u Srbiji, među kojima je i Šabac. Na osnovu podataka Instituta „Dr Milan Jovanović Batut“, na teritoriji Srbije do 1. jula nisu registrovana oboljevanja od Groznice Zapadnog Nila.

Kod 80 odsto inficiranih ovim virusom infekcija protiče bez simptoma. Ostalih 20 odsto može da ima blage simptome, povišenu telesnu temperaturu, malaksalost, oticanje limfnih žlezda koji se javljaju od 3. do 14. dana nakon uboda komarca.

Kako bi se smanjio broj komaraca u zatvrorenom prostoru važno imati mreže na prozorima, da prostor bude klimatizovan. Takođe je važno voditi računa i o dvorištima, da bude što manje đubreta i da nema stajaće vode, naročito u starim gumama, kako komarci ne bi polagali larve.

Prošle godine na području mačvanskog okruga bilo su tri potvrđena slučaja oboljenja Groznice zapadnog Nila. Vakcine protiv ovog virusa još nema, pa je zaštita od uboda komaraca najbolja preventiva.
Podelite
 • Komisija za okupljanje dobrovoljnih davalaca krvi šabačkog Crvenog krsta, izuzetno posvećeno radi i tokom leta, na motivaciji davalaca i organizovanju...
  22. avg
 • Krajem avgusta i početkom septembra meseca počinje cvetanje ambrozije, a samim tim je povećan i broj osoba koji imaju simptome alergije na polen ove...
  20. avg
 • U organizaciji Komisije šabačkog Crvenog krsta, za okupljanje dobrovoljnih davalaca krvi, sutra je nova redovna akcija sredom - u Kulturnom centru, gde će...
  20. avg
 • Nakon temperatura od blizu četrdeset stepeni, koliko je u Šapcu bilo proteklih dana, današnje osveženje i te kako prija, ali je velika i nagla promena.
  14. avg