Šest meseci od početka građanskih protesta: Lažnih izbora više neće biti

6. jun 2019. 17:50

"Želimo promenu vlasti na demokratskim izborima, lažnih izbora više neće biti", rekao je predsednik Zajedno za Srbiju i jedan od osnivača Saveza za Srbiju Nebojša Zelenović povodom šest meseci građanskih protesta u Srbiji i najavljenog predstavljanja detalja platforme Stručnog tima za pregovore sa vlastima oko uslova za fer izbore.

U subotu 8.juna u 18 časova na protestu ispred Terazijske česme, građanima ću predstaviti sve detalje platforme Stručnog tima za pregovore sa vlastima oko uslova za fer izbore a izveštaji Evropske komisije i Freedom house posle šest mececi protesta, nedvosmisleno potvrđuju opravdanost svih zahteva građanskih protesta.
Ključna poruka Vučiću je veoma jasna: Kao odgovorni ljudi, želimo da dijalogom dođemo do demokratskih izbora i smene vlasti mirnim putem. Ako dijaloga ne bude, neće biti ni izbora a Vučić će snositi svu odgovornost ne samo za bojkot izbora već i za opštu političku krizu u koju će svesno uvesti zemlju. Izbori su za manje od godinu dana, rokovi za dogovor su veoma kratki i poručujemo Vučiću da i ne pokušava da jeftinim trikovima organizuje lažne izbore sa njegovom lažnom opozicijom ili da prevari domaću i međunarodnu javnost da je spreman da organizuje demokratske izbore ukoliko nema iskrenu volju da to i učini.
Bez korenite promene uređivačke politike RTS-a uz obavezno uvođenje danas nepostojećih debatnih emisija u kojim bi se sučeljavali vlast i opozicija, bez smene članova REM-a i uvođenja striktno obavezujućih pravila za nepristrasan informativni program svih televizija sa nacionalnom frekvencijom, bez prekida stvaranja atmosfere mržnje i medijskog linča neistomišljenika, bez prekida svakodnevnih pritisaka na malobrojne slobodne medije, bez prekida zloupotrebe državnih resursa i kriminalnih struktura u cilju pritiska na birače - izbora ne može i neće biti. Oko ovih ključnih zahteva nema i ne može biti kompromisa.
O platformi Stručnog tima pregovore sa vlastima o fer izborima i našoj želji da dijalogom dođemo do rešenja, obavestićemo sve međunarodne institucije i organizacije jer su u Srbiji ozbiljno ugroženi temelji teško stečene demokratije i bazične vrednosti na kojima počiva zapadna civilizacija.

Nebojša Zelenović
predsednik Zajedno za Srbiju
Podelite