Nebojša Zelenović na konferenciji „Glasno i jasno o Evropskoj uniji“

24. maj 2019. 15:19

Konferencija „Glasno i jasno o Evropskoj uniji“ održaće se 28. maja 2019. godine u Beogradu. Svečano će je otvoriti Mateja Norčič-Štamcar, zamenica šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji. Na konferenciji će govoriti i gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović, na panelu Značaj EU integracija za lokalne zajednice.

„Evropski put Srbije“, „pregovori sa Evropskom unijom“, „reforme i još reformi“, „evrointegracije – Evropa to traži od nas“, „prijem Srbije u EU“, „otvaranje/zatvaranje poglavlja“, samo su neke od fraza koje iz medija čujemo, a vrlo često ne razumemo u potpunosti, niti smatramo da nas se tiču. Evropske integracije najveći broj građana vidi kao politički proces, u kom predstavnici vlasti sprovode utvrđene mere kako bi država pristupila EU, dok je drugi aspekt, koji podrazumeva reforme na nivou samog društva, i gde su glavni akteri građani, manje vidljiv.

U prethodne dve i po godine, šesnaest organizacija iz cele Srbije je, u partnerstvu sa lokalnim vlastima i građanima, dalo doprinos unapređenju procesa EU integracija aktivnim angažmanom na kreiranju i razvijanju javnih politika na nacionalnom, regionalnom i lokalnom nivou.

Među ovim organizacijama je Asocijacija Duga zahvaljujući čijem zagovaranju je Skupština grada je u decembru 2018. godine izglasala izmene i dopune strateškog plana za Socijalnu politiku grada Šapca 2016-2020, i prepoznala LGBT populaciju kao ranjivu kategoriju. Takođe, na inicijativu Asocijacije Duga, uz sufinansiranje grada, 28 udruženja potpisalo je povelju Organizacija civilnog društva Šapca o saradnji u javnom zagovaranju.

Ključni rezultati ostvareni u lokalnim zajednicama biće predstavljeni na konferenciji, što je i prilika da se kroz dijalog dodatno razmotri saradnja između različitih nivoa donosilaca odluka u procesu evropskih integracija, unapređenje načina donošenja javnih politika na lokalnom nivou i značaj učešća građana u tom procesu, kao i dobrobit evropskih integracija za same zajednice.

Na konferenciji će, uz pomenute, govoriti i Ivan Bošnjak, državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, Žarko Stepanović, v. d. direktora Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom, Sanda Šimić iz Ministarstva za evropske integracije, Mirko Popović, autor studije „Glas zajednica o EU integracijama“, Dušanka Golubović, predsednica SKGO i gradonačelnica Sombora, Mladen Jovanović, direktor Nacionalne koalicije za decentralizaciju, Dina Rakin, zamenica generalne sekretarke Evropskog pokreta u Srbiji, Marijana Danilović, pomoćnica predsednika opštine Nova Varoš, Željko Bodrožić, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije i Nenad Stojanović, predstavnik Proaktiva iz Niša.

Konferencija je završni deo projekta „Glas zajednica o EU integracijama: Podsticaj dijalogu OCD i lokalnih vlasti oko javnih politika“. Njega realizuje konzorcijum organizacija civilnog društva koji predvodi Trag fondacija u saradnji sa Nacionalnom koalicijom za decentralizaciju, Media i reform centrom Niš, Forumom civilne akcije FORCA, Evrokontaktom, Centrom za razvoj civilnog društva, Timočkim omladinskim centrom, Edukativnim centrom Kruševac i Proaktivom.

Podelite