Po 16.put obeležen Međunarodni dan sećanja na preminule od AIDS-a

19. maj 2019. 14:13

U okviru 36. kampanje posvećene sećanju na preminule od AIDS-a, u više od sto zemalja, obeležen je Međunarodni dan. Asocijacija "Duga" i Zavod za javno zdravlje Šabac danas su u pešačkoj zoni, ispred stare robne kuće, realizovali zajedničku akciju dobrovoljnog, poverljivog savetovanja i testiranja.

Svake godine u Srbiji više od 10 osoba umre od AIDS-a. Osobe koje žive sa HIV-om i AIDS-om nalaze se na četvrtom mestu po učestalosti diskriminacije prema njima. Čak trećina stanovništva Srbije uzrasta od 15 do 49 godina ne bi kupila hranu od HIV pozitivne osobe. U nastojanju da se pokaže solidarnost sa ljudima koji žive sa HIV-om, Srbija po 16.put obeležava Međunarodni dan sećanja na preminule od AIDS-a.

U Srbiji se u proseku svake nedelje kod tri do četiri osobe dijagnostikuje HIV infekcija, a više od polovine novodijagnostikovanih HIV pozitivnih već je u stadijumu uznapredovale bolesti.

Rano otkrivanje HIV infekcije omogućava pravovremeno lečenje.

Većina novoobolelih su uzrasta od 30 do 40 godina i većinom su muškarci, a najčešći način prenosa infekcije su nezaštićeni seksualni odnosi.
Podelite