Izmene pravilnika za nabavku novih priključnih mašina i opreme

14. maj 2019. 12:57

Novi Pravilnik za nabavku mašina i opreme u biljnoj proizvodnji donosi bitne izmene. Umesto 100.000 dinara, minimalna vrednost investicije po zahtevu za povraćaj sredstava sada je 65.000, što će mnogim poljoprivrednicima olakšati kupovinu.

Dotrajalom i starom mehanizacijom većina poljoprivrednika obrađuje oranice. Uz pomoć države, šabački poljoprivrednici uglavnom kupuju nove priključne mašine za rad u voćnjacima. Prskalice, traktorske kosačice i sistemi za navodnjave su najtraženiji. Novi pravilnik najviše će značiti poljoprivrednicima koji žele da kupe manju priključnu mašinu.
Iz poljoprivredne stručne i savetodavne službe kažu da: "Vrednost investicije po zahtevu, mora biti jednaka, ili veća od 65 hiljada dinara, a iznos pojedinačnog računa, jednak ili veći od pedeset hiljada dinara. Dodate su i neke nove investicije, u tabelu prihvatljivih investicija. Tako da u primarnoj biljnoj proizvodnji su konkretno dodati, sušare za žitarice, motokultivatori, pužni transporteri i priključni berači za kukuruz".
Povraćaj uloženih sredstava je 50% od vrednosti investicije. Makisamalni iznos koji poljoprivrednik može dobiti u jednoj godini je milion i po dinara.
Podelite