Vrh vodostaja Save tek za tri dana

14. maj 2019. 10:04

Kako je Republički hidrometeorološki zavod i upozorio kiša je zahvatila našu zemlju, a u većini mesta očekuju se obilnije padavine i da će ukupna količina padavina biti od 20 do 40 milimetara, lokalno i oko 60 - po metru kvadratnom. Mestimično su mogući pljuskovi sa grmljavinom. Proveravali smo u kakvom je stanju nasip kod Čevrntije u Drenovcu.

Zbog lošeg vremena, i kiše koja pada, radovi na nasipu su trenutno obustavljeni.

Predstavnici Vodoprivrednog preduzeća “Sava” naveli da je vodostaj Save kod Šapca juče bio 276 cm, daleko od vanredne odbrane od poplava koje se uvode kada je vodostaj 500 cm. Izmereni vodostaj danas je 270 centimetara.

U vreme najvećeg poplavnog talasa, u maju 2014. godine, Sava kod Šapca dostigla je istorijski maksimum od čak 666 centimetara. Najkritičnije bilo je kod Čevrntije, nekoliko kilometara od Šapca, gde je više hiljada dobrovoljaca postavljenjem džakova sa peskom uspelo da spreči izlivanje Save.

Prema informacijama koje smo dobili iz Štaba za vanredne situacije grada Šapca, reke Sava i Drina trenutno su u blagom porastu, dok je voda u Dobravi i Cerskom obodnom kanalu u minor koritu, odnosno u delu korita kroz koji protiču srednje i male vode. Gravitacioni ispusti su zatvoreni, a od crpnih stanica u radu je jedino “Kalenića Revenica” koja održava projektovani režim vode u kanalu. Na području Šapca za sada nema izlivanja vode iz kanalske mreže, a tehničko i drugo osoblje obilaze područje i za sada nisu evidentirane negativne pojave. Vodotokovi drugog reda na teritoriji Šapca su sigurni i stabilni, a zasićenost korita je do 30 odsto.


Podelite