Prejedanja za praznike - šta posle?

8. januar 11:48

Slave, novogodišnji praznici, božićni – kako čovek sebi da ne da oduška? Dobro raspoloženje je uvek upotpunjeno kad se nešto lepo pojede i popije. U vinu je istina, u mesu tradicija, u ruskoj salati čarolija, a u kolačima i tortama – čisto blaženstvo. E, a u vagi za merenje – najveći neprijatelj.
Kad se ohrabrimo da stanemo na vagu, sve nam presedne. Misterija je univerzuma kako ono što smo "skidali" mesecima, bude tu ponovo, nakon tih par nedelja od Svetog Nikole do Božića. Uz gorko kajanje, po glavi se vrti rečenica "samo malo se opustim i desi se ovo". Mada, praznici nisu svaki dan, pa su tako i dozvoljena neka odstupanja.
“Pred nama su dani koji su još uvek značajni sa opterećenima sistema za varenje, pre svega mislim na hranu sa previše masti i soli. Ovo je vreme kada nema dovoljno svežeg voća i povrća za ishranu široke populacije ljudi, tako da nam je iskrana orjentisana prema zamrzivačima, kiselom kupusu, krompiru i pirinču.” - kaže doktora Jelica Kampić iz Doma zdravlja “Dr Draga Ljočić”.
Ne treba naročito isticati da dijete nisu zdrave, jasno je, ali i efekti koje donose su kratkotrajni, jer se kilogrami brzo vrate. Zato, umesto toga, lekari savetuju korekciju ishrane, vežbe i šetnju.
“Dala bih težište na to, da se smanji količina šećera, da se smanji količina soli. Ako je moguće da se konzumira povrće iz Tržnice koje se može sada nabaviti i da se koristi voće. Narandže, banane, jabuke, to može biti dobar izvor vitamina”, saveti su koje doktorka Kampić daje svima.
Ovakvim načinom ishrane i uz lagane vežbe, rezultat će biti vidljiv za nekoliko nedelja i bez dijeta koje zahtevaju da svaki deo obroka bude izmeren u gramima.
Podelite
 • Srbija se i ove godine pridružuje globalnoj kampanji obeležavanja Svetskog dana borbe protiv tuberkuloze. Ove godine obeležava se i 137 godina od objave...
  24. mar
 • Pristup bezbednoj terapiji lekovima, bila je posvećena 12. konferencija "Marketing u farmaciji", koja je danas organizovana u Šapcu. Organizatori...
  23. mar
 • Državni sekretar Ministarstva zdravlja prof. dr Ferenc Vicko i koordinator Ministarstva zdravlja za endokrinu hirurgiju - prof. dr Ivan Paunović boravili...
  21. mar
 • Povodom Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke koji se obeležava 20. marta, Dom zdravlja „Dr Draga Ljočić“ organizovao je predavanje nemenjeno...
  21. mar