Prejedanja za praznike - šta posle?

8. januar 11:48

Slave, novogodišnji praznici, božićni – kako čovek sebi da ne da oduška? Dobro raspoloženje je uvek upotpunjeno kad se nešto lepo pojede i popije. U vinu je istina, u mesu tradicija, u ruskoj salati čarolija, a u kolačima i tortama – čisto blaženstvo. E, a u vagi za merenje – najveći neprijatelj.
Kad se ohrabrimo da stanemo na vagu, sve nam presedne. Misterija je univerzuma kako ono što smo "skidali" mesecima, bude tu ponovo, nakon tih par nedelja od Svetog Nikole do Božića. Uz gorko kajanje, po glavi se vrti rečenica "samo malo se opustim i desi se ovo". Mada, praznici nisu svaki dan, pa su tako i dozvoljena neka odstupanja.
“Pred nama su dani koji su još uvek značajni sa opterećenima sistema za varenje, pre svega mislim na hranu sa previše masti i soli. Ovo je vreme kada nema dovoljno svežeg voća i povrća za ishranu široke populacije ljudi, tako da nam je iskrana orjentisana prema zamrzivačima, kiselom kupusu, krompiru i pirinču.” - kaže doktora Jelica Kampić iz Doma zdravlja “Dr Draga Ljočić”.
Ne treba naročito isticati da dijete nisu zdrave, jasno je, ali i efekti koje donose su kratkotrajni, jer se kilogrami brzo vrate. Zato, umesto toga, lekari savetuju korekciju ishrane, vežbe i šetnju.
“Dala bih težište na to, da se smanji količina šećera, da se smanji količina soli. Ako je moguće da se konzumira povrće iz Tržnice koje se može sada nabaviti i da se koristi voće. Narandže, banane, jabuke, to može biti dobar izvor vitamina”, saveti su koje doktorka Kampić daje svima.
Ovakvim načinom ishrane i uz lagane vežbe, rezultat će biti vidljiv za nekoliko nedelja i bez dijeta koje zahtevaju da svaki deo obroka bude izmeren u gramima.
Podelite
  • Svetska zdravstvena organizacija u cilju podizanja svesti celokupne svetske javnosti o značaju i važnosti redovne fizičke aktivnosti u očuvanju i...
    10. maj
  • U organizaciji Komisije šabačkog Crvenog krsta, za okupljanje dobrovoljnih davalaca krvi, sutra je nova redovna akcija sredom - u Kulturnom centru, gde će...
    7. maj
  • Zbog sutrašnjeg praznika, danas je održana akcija prikupljanja neophodnih rezervi krvi, u Kulturnom centru. Odazvalo se dvadeset troje humanista, a uzeto...
    30. apr
  • Zbog prvomajskih praznika, redovna akcija prikupljanja neophodnih rezervi krvi, u organizaciji Komisije šabačkog Crvenog krsta, biće održana sutra. Ekipa...
    29. apr