Održana likovna kolonija na Mišaru

7. avgust 2018. 16:27

U okviru "Mišarskih svečanosti" održana je trodnevna Likovna kolonija, u kojoj je stvaralo pet umetnika, a njihovi radovi biće predstavljeni u oktobru. U okviru svečanosti, u četvrtak će - u galeriji u Mišaru biti otvorena izložba akademskog slikara Dragiše Marsenića. Brojni su programi u Mišaru narednih dana, a centralna svečanost, uz državnu ceremoniju i akademiju, biće u ponedeljak,13.avgusta.

Poznati šabački slikari i likovni pedagozi Dragan Jovanović Rile, Mileta Đurić i Dušan Nešković, i studenti Fakulteta primenjenih umetnosti - vajarstva Luka Đurić i grafičkog dizajna - Nikola Mijailović, još jednom pokazuju da je Mišar trajna inspiracija. Kako kaže Dušan Nešković, "dobra inspiracija u istorijskom smislu, u okviru tradicije i poštovanja tradicije, posebno u okviru "kulture sećanja", koja je bitna za svaku zajednicu.

"Mišar uvek otvara vidike", kaže Dragan Jovanović Rile, a Mileta Đurić da je u mišarskim predelima i hrastovima u Trbušcu našao zanimljive likovne detalje.

Jednostavno, pogled kod mišarskih bunara opredelio je pejzaž za slikanje, otkriva Nikola Mijailović. Dodaje da je, u Mišaru, sve osim vrućine bilo lepo. A najlepše što je kolonija bila spoj onih starijih, iskusnijih i mladih, pa se moglo dosta naučiti.

"Zaista je lep osećaj biti u Mišaru, i velika je čast biti sa ovim umetnicima u Mišaru", poruka je Luke Đurića. Iako ima drugare u Mišaru, prva mu je poseta - i "nije znao koliko je specifičan i interesantan kraj.

Izložba radova ovogodišnjeg saziva Likovne kolonije Mišar biće u oktobru,a
Mišarske svečanosti se nastavljaju u četvrtak izložbom akademskog slikara Dragiše Marsenića, predsednika Skupštine Zadužbinskog društva "Prvi srpski ustanak" Mišar. Bogat program nastavlja se u Mišaru sve do centralnog događanja, 13.avgusta, uz državnu ceremoniju, kod spomenika Karađorđu i mišarskim junacima.
Podelite
  • U okviru Svetosavskih dana, sutra u Parohijskom domu u Drenovcu planirano je otvaranje izložbe fotografija i promocija knjige "Vreme kad nisu trebale...
    27. jan
  • Tradicionalna, 32-ga svetosavska izložba radova polaznika Škole slikanja akademskog slikara Dragiše Marsenića, otvorena je u galeriji Biblioteke...
    26. jan
  • Mladi šabački umetnik na gitari, Aleksa Šarčević, u prostoru Sinagoge, svojim četvrtim samostalnim solističkim koncertom, još jednom je pokazao svoj...
    26. jan
  • Tradicionalna, 32-ga svetosavska izložba radova polaznika Škole slikanja akademskog slikara Dragiše Marsenića, biće otvorena sutra, u 19 časova, u...
    24. jan